10 yıl önce benzer bir kuraklığın etkisinde kalan Salihli'deki Marmara Gölü, su miktarı giderek azaldığı için yakında kuruyacak. Köylüler ise suların çekildiği alanlarda ürün yetiştirmeye başladı.

ENGİNBundan 10 yıl önce yaşanan şiddetli kuraklığın etkisiyle kuruma aşamasına gelen Manisa'nın Salihli ilçesindeki Marmara Gölü bu yıl daha şiddetli kuraklığın etkisiyle hızla çöle dönüyor. Demirköprü Barajı'ndaki su miktarı da yarı yarıya azaldığı için su kaynaklarından tamamen mahrum kalan Marmara Gölü'nde su miktarı 83 milyon metrekübe, gölün doluluk oranı yüzde 22'ye geriledi.

SON YAĞIŞLAR KURTMADI


Son 10 günde bölgede kaydedilen 34.1 kilogramlık yağışın da göle bir etkisi olmadı. Sular azaldıkça göl alanı sahilden hızla uzaklaşıyor. Sular azaldıkça göl alanı sahilden hızla uzaklaşıyor. Özellikle göle kıyısı olan ve balıkçılık da yapan Tekelioğlu Köyü sakinlerinin kuraklığın ve av yasağının etkisiyle teknelerini karaya çektiği Marmara Gölü'nün 1932-1950 yılları arasında DSİ'nin çalışmalarıyla 6 bin 800 hektar genişliğinde büyük bir sulak alana dönüştürüldüğünü belirten uzmanlar yaşanan kuraklık ile ilgili şu bilgileri verdiler:

KÖYLÜ MISIR EKİYOR


"Bu göl depoladığı su ile çevredeki birçok köyün tarım alanlarının sulanmasını sağlıyor. Ancak bu yıl bölgede pek yağış kaydedilmeyince üreticiler aşırı miktarda göl suyu kullandılar. Şu sıralar Manisa Ovası'ndaki kanallara sulama suyunun verildiği Demirköprü Barajı'ndan da su aktarılamayan Marmara Gölü'nde kuraklığın etkisi daha çok hissedilmeye başlandı. Bu gidişle normalde 305.8 milyon metreküp suyun depolanabildiği göldeki su miktarı 2008'de kaydedilenden daha düşük seviyelere inecek. Gölü besleyebilecek kaynaklarda da yeterli su olmadığı için Marmara Gölü için yapılabilecek hiçbir şey yok. Çevre köylerde yaşayanlar göl suları çekildikçe ortaya çıkan alanları tarlaya dönüştürüp ürün yetiştiriyor."
Bu arada Ödemiş ve Beydağ çevresindeki tarım alanlarının sulanması amacıyla inşa edilen Beydağ Barajı'ndaki su miktarı da 24.2 milyon metreküpe, kritik seviyenin altına düştü. Tarım alanlarına su verilme işleminin sürdürüldüğü barajın çok yakında devre dışı kalacağı tahmin ediliyor.