Haber/ Arif ARI

Her gün her hastaneden en az 5 sağlık çalışanının da Covid-19’a yakalandığını belirten Tabip Odası yöneticileri yaptıkları açıklamada: "Tükendik, ölüyoruz ama sesimizi ne halkımıza, ne yöneticilerimize duyuramıyoruz'' sözlerini kullandılar.

Manisa Tabip Odası, Covid-19 salgınında Manisa’nın geldiği son durumu da paylaştı. Yapılan açıklamada, koronavirüsün giderek ciddi oranda yaygınlaştığı dile getirildi. Tabip Odası açıklamada, Manisa’da COVİD 19 saptanan günlük hasta sayısının 3 bine dayandığı bilgisini verdi.
  Yapılan açıklamada, hastanelerdeki yataklı servislerin ve yoğun bakımların dolu olduğu, hastaların acillerde yatakların boşalmasını bekledikleri belirtildi.
Manisa Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Peyker Temiz tarafından yapılan açıklamada,  şu ifadelere yer verildi:

"Covid-19 salgınının 10. ayına geldik. Salgın azalmadı, yaygınlaştı. Yöneticilerimiz, yetersiz ve gecikmiş tedbir kararları ile sorumluluğu vatandaşa, yükü sağlık çalışanlarına yüklediler. Manisa’da Covid 19 saptanan yeni olgu sayısı, günlük 3 bine dayanmıştır. İlçelerdeki yoğunluk ve yatak kapasitesindeki kısıtlılık nedeniyle, merkeze sevk edilen hasta sayısı çok fazladır. Manisa merkezde hizmet veren hastanelerin de yataklı servisleri ve yoğun bakımları dolu olduğundan hastalar acilde yatak boşalmasını beklemektedir. Tüm hastanelerde servis ve yoğun bakım yatak kapasitesi belirgin ölçüde artırılmasına rağmen, bu yeni yataklar da ihtiyaca yetmemektedir. Yoğun bakım yatağı ve solunum cihazı kapasitesini artırmak üzere hastanelere yeni malzemeler gönderilse de, bu yeni açılan servislere hizmet verecek yeni personel olmadığından verimli kullanılmaları mümkün değildir. Hastanelerde serviste ya da yoğun bakımda yatan hastalar kısa sürede çıkamadığı, yataklar günlerce boşalmadığı için, her gün bunlara yenilerinin eklenmesiyle kapasitenin sınırları zorlanmaktadır.

Beyin kanaması, kalp krizi gibi acillere yoğun bakım yatağı yok....

Hastanelerdeki bu iş ve hasta yoğunluğu nedeniyle, Covid dışında kalan hastaların hastaneye, hekime ulaşmaları zorlaşmış, tanı ve tedavi gecikmeleri nedeniyle mağduriyetler oluşmaya başlamıştır. Neredeyse bir beyin kanaması, bir kalp krizi gibi acillere bile ayıracak yoğun bakım yatağı kalmamıştır.''

Sağlık çalışanlarında bezginlik...

Yapılan açıklamada, ''Sağlık çalışanlarının tamamında yorgunluk, bezginlik, tükenmişlik gözlenmektedir. Şu ana kadar yaşamını yitiren sağlık çalışanı sayısı 180’i geçmiştir. Her gün birlikte mesai yaptığımız arkadaşlarımızdan en az 5’inin Covid 19’a yakalandığı haberini alıyoruz. Sadece sağlık çalışanları değil, aileleri de hem risk altında, hem endişe içindedir. Beden yorgunluğu yanı sıra kaygı bozuklukları başta olmak üzere ruhsal sıkıntılar yaşar hale geldik. Tükendik, ölüyoruz ama sesimizi ne halkımıza, ne yöneticilerimize duyuramıyoruz.''