Haber/ Didar DEMİRCİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (DEV. Maden Sen), 2021 Ağustos ayı raporunu yayınladı. Rapora yer alan bilgilere göre Ağustos ayı içerisinde iş kazalarında 4 maden işçisinin hayatını kaybettiği ve 8 maden işçisinin de kaza sonucu yaralandığı tespit edildi. Sendikanın 2021 Temmuz raporunda da toplamda 6 maden işçisinin iş kazaları sonucu hayatını kaybettiği ve 7 maden işçisinin yaralandığı bilgisine yer verilmişti.

Dev Maden Sen’in 2021 yılının ilk yarısında açıkladığı raporda da toplamda 21 maden işçisinin ve 1 maden mühendisinin iş kazaları sonucu hayatını kaybettiği ve 59 maden işçisinin ve 1 maden mühendisinin iş kazaları sonucu yaralandığı kaydedilmişti.

İŞ KAZALARININ YARISI TTK’DE

Sendikanın yayınladığı raporda, Ağustos ayında yapılan araştırma sonucunda meydana gelen 12 iş kazasından 6’sının Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) müesseselerinde gerçekleştiği bilgisine yer verildi. Dev Maden Sen, rapor hakkında yapılan şu açıklamayı yaptı:

“Bir ay içerisinde devlete bağlı kurumlar da bile bu denli fazla iş kazası yaşanmasından İşçi Sağlığı ve İş Güveliği Kanunu’na önem verilmediğini anlamamız mümkündür. Türkiye topraklarının her karışında maden olmasına ve devlet yeterli olarak kontrol edememesine rağmen hala ormanları, yaylaları talan ederek yeni madenler açılmasını istemektedir. Kurulan her Maden Ocağı yerel halkın yaşamsal faaliyetinin tehlike altına girmesine neden olmaktadır. Dev. Maden-Sen olarak; devlet kontrolünde olan maden ocakları başta olmak üzere tüm maden ocaklarında denetimler sağlamasını ve ormanlarımızın, yaylalarımızın rant uğruna talan edilmesinden vazgeçilmesini talep ediyoruz. İş cinayetlerinde yitirdiğimiz tüm maden işçisi kardeşlerimizin ailelerine başsağlığı, yaralılarımıza şifa dileriz.”