Haber/ Murat ERVİN

Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi vatandaşları da memleketlerine dönüp hasret giderme telaşı sardı. Bayrama 12 gün kala otobüs ve uçak biletlerini almak için araştırma yapan asgari ücretli ise şimdiden kara kara düşünüyor. Otobüsle İzmir'den, İstanbul Dudullu Otogarı'na gidecek olan 3 kişilik bir aile dün itibariyle kişi başı en az 340 TL ödeyecek. Bu durumda sadece gidiş ücreti için bin 20 TL verecek. Dönüş için de aynı ücretin verilmesiyle toplam 2 bin 40 TL otobüs yolculuğuna gidecek. Yaklaşık 8 saat sürecek olan 485 kilometrelik yolculukta saat başı 127 lira 50 kuruş, kilometre başına ise 2 lira 10 kuruşu yolda bırakacak. Böyle bir durumda da 4 bin 250 TL olan asgari ücretin yaklaşık yarısına denk gelen 2 bin 40 TL'si sadece otobüs biletine gidecek.

UÇAĞA 3 BİN TL

Aynı yolculuğu kişi başı 166 lira fark ödeyerek 506 TL'ye uçakla yapmak isteyen ise yine aynı güzergaha 3 kişi gidiş-dönüş için 3 bin 36 TL verecek. Yaklaşık 1 saat sürecek bu yolculukta ise dakikada 25 TL 30 kuruşu havaya harcayacak. Bu durumda asgari ücretin 3'te 2'sinden fazlası uçak bileti için harcanmış olacak. İzmir ile İstanbul arasında tren seferi bulunmamasından dolayı en ekonomik yolculuk alternatifi otobüs olacak.

MAAŞIN YARISI ARACA

Aracı olanlar ise 480 kilometrelik yolda yaklaşık 30 litre yakıt tüketecek. Bu dizel ise gidiş dönüş ücreti 618 TL'den 1236 TL, benzinli ise 595 TL'den 1190 TL'ye ulaşacak. LPG takılı bir araç ise tek yön 351 TL'den olmak üzere gidiş dönüş 702 TL'lik yakıt tüketecek. Bir de buna otoyol ücreti, Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti, Avrasya Tüneli ve yolda harcanacak 50 lira eklendiğinde akaryakıt hariç 921 TL'den 1842 TL'yi bulacak. Bu durumda LPG'li araçla gidip dönmek bile 2 bin 544 TL olacak. Bu durumda bile asgari ücretin yarısından fazlası yine ulaşıma gidecek.

EVE HAPSOLACAK

Aziz Koçal (TÜKODER Genel Başkanı): Yapılan zamlan nedeniyle açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşam mücadelesi veren vatandaşa bayram zehir oldu. Vatandaşların akrabalarını bile ziyaret etmesini zorlaştıran ve adeta vatandaşları eve hapseden bir durumla karşı karşıyayız. Bazı vatandaşlarımız her şeye rağmen yine de gitmek için borçlanarak bu ziyaretlerini yapacak. Fakat bu borçlar önümüzdeki aylarda vatandaşımıza 'acı reçete' olarak çıkacak. Temel insan hakkı olan ulaşım hakkının da akaryakıt zamları sonrası ağır yara aldı. Ulaşım hakkının kamusal hizmet içinde değerlendirilmesi ve insanları uygun koşullarda seyahat edebilmesinin sağlanması şart. Akaryakıta gelen zamların ulaşım araçlarına yansıması kaçınılmaz fakat bu sorun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın akaryakıtta KDV'yi yüzde 1'e indirmesiyle biraz da olsa giderilebilir.

DİĞER YARISIYLA NE YİYECEK?

Kani Beko (CHP İzmir Milletvekili): Bugün ülkemizde çok ağır bir ekonomik kriz yaşanmaktadır. Bu krizden tüm yurttaşlarımız etkilenmekte. Fakat en çok, dar gelirli ve asgari ücretli emekçilerimiz bundan yara aldı. Asgari ücretle çalışan işçilerin aylık ana giderlerini bile karşılayamadığı bu günlerde bayram için memleketlerine, akrabalarının yanına gitmeleri bu tabloya bakılınca imkansız görünmekte. Bir aylık ücretinin yarısını sadece yol parası için harcamak zorunda kalan bir asgari ücretli, bütün ay boyunca ne yiyecek, ne içecek, kirasını faturalarını nasıl ödeyecek diye sormak lazım. Dolayısıyla, yapılacak olan bir an önce yılın daha başında enflasyon karşısında eriyen asgari ücreti yeniden belirlemek, emekli yurttaşlarımıza en az asgari ücret düzeyinde bir ikramiye vermek ve mümkün olan en kısa sürede vatandaşın önüne sandığı koymaktır.