Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG’un ardından uygulanacak yeni liseye giriş sistemiyle ilgili detayları canlı yayında açıkladı. Bakan Yılmaz’ın açıklamalarına göre haziran ayında yapılacak sınavda öğrencilere 90 soru yöneltilecek ve 135 dakika süre verilecek. Bunların arasında açık uçlu soru olmayacak. Sınav ücreti ise alınmayacak. Örnek sorular aralık ayında yayınlanacak.

resized_1da06-1b225264ismetyilmazTEOG’un kaldırılmasının ardından getirilen yeni liseye giriş sistemiyle ilgili detayları Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TRT Haber’in canlı yayınında açıkladı. Eğitim bölgeleri oluşturma işleminin aralık ayında tamamlanacağını belirten Bakan Yılmaz, haziran ayında yapılacak sınavda 90 soru çıkacağını, açık uçlu soru olmayacağını ve öğrencilere 135 dakika süre verileceğini söyledi. Ayrıca, örnek sorular da aralık ayında yayınlanacak. İşte Bakan Yılmaz’ın açıklamalarından satır başları:

SADECE 8'İNCİ SINIF MÜFREDATINDAN SORU HAZIRLANACAK

Eğitim bölgelerini oluşturuyoruz. Şu an çalışma sürüyor. Aralık’ta oluşacak. Oluştuktan sonra vatandaşlarımız görecek ki, kaygı duyacak hiçbir şey yok. Öğrencilerimizin genel yeteneğinin ölçüleceğini ifade ettik. Geçmiş yıllara dönerseniz bu dershaneciliği, ilave kaynakları aramaya iter diye bir görüş geldi. Bunu haklı gördük. Dolayısıyla bu sistemde sadece 8’inci sınıflardan soru soracağız. Okullarımızın kitabı, müfredatı, kazanımları çıkacak.

TEK OTURUMDA YAPILACAK

Biz bir önceki açıklamamızda 60 soru soracağımızı açıklamıştık. Bunu yaparken öğrencilerimiz ortaokula, liseye geçeceklerdi. Bir de liseyi bitirip üniversiteye geçenler vardı. Aynı soruyu sorarsanız bu doğru olmazdı. Üniversite için soru sayısı artınca, biz de artırdık. 20 fen, 20 matematik, 20 Türkçe, 10 inkılap tarihi, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi, 10 da yabancı dilden soracağız. TEOG da çıkan sorular da bu dağılıma eşitti. 135 dakika verilecek. Tek oturumda olacak. 90 soru 135 dakikada yanıtlanacak.