İzmir'de Valilik tarafından yasaklanan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transseksüel ve İnterseks Birliği (LGBTİ) yürüyüşünde 16 kişi gözaltına alındı.
Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde toplanan LGBTİ'liler basın açıklamasının ardından yürümek istedi. Polis ekipleri yürüyüş için izin alınmadığını gruba bildirerek dağılmalarını istedi.
Buna rağmen yürümek isteyen ve slogan atan gruba, polis ekipleri biber gazıyla müdahale etti. Polisin uyarılarına rağmen dağılmayan ve Alsancak Kordon'da oturma eylemi yapan 16 kişi gözaltına alındı.
İzmir Valiliğinin 14 Haziran'da internet sitesinden yapılan açıklamada, 17-23 Haziran'da yapılması planlanan LGBTİ etkinliklerinin yasaklandığı bildirilmişti.
LGBTİ'li dernekler ve İzmir Barosu yasaklama kararına karşı idare mahkemesine dava açmış, mahkeme de valilik kararını uygun bulmuştu.
Polis müdahalesi öncesinde yapılan basın açıklamasında ise ‘Sizler var oluşumuzu bile bir tehdit olarak gördükçe, biz her yürüyüşümüz onur yürüyüşü demeye devam edeceğiz" denildi.

'Yeni bir düşman yaratmak istiyorsunuz'

LGBTİ+'lar adına yapılan açıklamada iktidarın LGBTİ+'ları Türkiye için bir tehdit olduğunu ilan etmekle ne yapmaya çalıştığının farkında oldukları ifade edilerek "Siz LGBTİ+'lardan yeni bir düşman yaratmak, bize yöneltmeye çalıştığınız nefretle iktidarınızı güçlendirmek istiyorsunuz. Bu nefrete ortak olan 'pedofili' ya da 'şehitlerimizin kemiklerini sızlatmak' gibi yalan ve tahrik dolu iddialarla LGBTİ+'ları hedef gösteren herkes; sizin de neyin peşinde olduğunuzu biliyoruz.
İktidarın ucundan küçücük bir pay sahibi olmak uğruna bütün ülkeye nefret salmaktan, en temel insan hakkı olan var olma hakkımızı çiğnemekten çekinmiyorsunuz" denildi.
Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Yasaklar ve tehditlerinizle bizleri ne kadar yıldırmaya ve utandırmaya çalışsanız da, biz LGBTİ+'lar bugün buradayız, var olduğumuzu haykırıyoruz. Yarın da yürüdüğünüz sokakta, alışveriş yaptığınız çarşıda, gittiğiniz hastanede, çalıştığınız ofiste, okuduğunuz okulda olacağız."
Kaynak: aa