Haber/ Gökçe ADAR

İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, motosikletli kuryelerin yaşadığı sıkıntıları anlatarak, ölüm tehlikesi altında çalıştıklarını ifade etti. Paket servislerin hızlı ulaşması için çalıştıkları firma yetkililerinin kendilerine baskı uyguladığını ve bu sebeple kullandıkları motoru hızlı sürmek zorunda kaldıklarını dile getiren Akgül, motosikletli kuryelerin kaza oranlarının çok yüksek olduğunu, yüzde 34'ünün ise ölümle sonuçlandığını söyledi. Akgül, “Motosikletli kuryeler olarak, çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Mesleğimiz tehlikeli olmasına rağmen az tehlikeli meslekler grubunda yer alıyor. Her gün ortalama bir motosikletli kurye arkadaşımız vefat ediyor. Bizi, dakikalarla yarıştırıyorlar. Bazı firmalar, paketleri belirli sürelerde teslim etmemizi istiyor. Bazı firmalarda paket, 30 dakikadan geç gittiğinde ücret alınmıyor. Sipariş veren kişi, süre aşımı sonunda paketi ücretsiz alıyor ama biz firmaya döndüğümüzde ciddi baskı ve tehditle karşılaşıyoruz. Biz de bu baskı ve tehditleri duymamak, yaşamamak için motoru hızlı sürüyor, siparişleri yetiştirmeye çalışıyoruz. Sonucunda ise, kazalar meydana geliyor” dedi. Akgül, yaşadıkları baskılar sebebiyle, ünlü bir markanın market ürünlerinin teslimat servisinde günde ortalama 10-15 kaza yaşandığını da sözlerine ekledi.

Primler için havuz sistem 

Yağmurlu ve soğuk günlerde özellikle çok zorlandıklarını söyleyen Akgül, “Herkesin evinde en çok olduğu Yağmurlu günler, bizim ise en çok dışarıda olduğumuz günlerdir. Bu sebeple, çok çabuk hastalanıyoruz. En ufak bir rahatsızlığımız, kalıcı olabiliyor” dedi. Zor şartlara rağmen asgari ücretle çalıştıklarını ve erken emeklilik haklarının olması gerektiğini söyleyen Akgül, şu ifadeleri kullandı: “Bu kadar yaşadığımız zorluğa rağmen hala asgari ücretle çalışıyoruz. Bunu da kurumsal firmalar daha çok yapıyor. Erken emeklilik istiyoruz. Bazı arkadaşlarımız primler ile ekstra ücret kazanabiliyor. Günde, 25-30 paket taşıyan bir arkadaşımız yaklaşık 20-25 TL ekstra kazanabiliyor. Prim olsun ancak biz bunun havuz sistem olmasını istiyoruz. Motorcu, primi alabilmek için hızlı gidiyor canıyla yarışıyor. Biz, paket başına alınan ücretlerin havuzda birikip gün sonunda tüm motorculara dağıtılmasını istiyoruz.” 

Müşteri ayrı patron ayrı

İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkan Yardımcısı Muzaffer Saklavcı ise müşterilerin de en az firma sahipleri kadar sıkıntı yarattığını söyleyerek, “Bir çok müşterinin yersiz isteği ile karşılaşıyoruz. Paket teslimatı sonrasında çöpünü döküyoruz, taşınacak eşyalarını taşıyoruz. Yapmadığımız takdirde şikayet ediliyoruz. Patron ile ayrı, müşteri ile ayrı sorun yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. 20 yıldır motosikletli kuryelik yapan Erol Güneş ise “Aslında Türkiye genelinde çok büyük bir sektörün çalışanlarıyız. Kurye, sadece gıda taşıyan biri değil ki, ev eşyası, temizlik eşyası taşıyor. Biz, ekonomik olarak destek istiyoruz. 24 saat çalışıyoruz. Kaza yaptığımız zaman bile işten çıkarılıyoruz. Bazı firmalar çok az eleman ile çalışıyor, bu da diğer çalışan arkadaşlarımız için sıkıntı yaratıyor” ifadesini kullandı.

Mesleki yeterlilik belgesi gündemde

İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Burhan Akgül, motosikletli kuryeler için mesleki yeterlilik belgesinin gündemde olduğunu dile getirerek, “Biz, bunu meslek ve hobi olarak yapanların ayrılmasını istiyoruz. Bu nedenle mesleki yeterlilik belgesinin onaylanıp, hayata geçmesini destekliyoruz. Mesleki yeterlilik belgesi onaylandıktan sonra firmalara yapılan denetimlerin sıklaşması gerektiğini de düşünüyoruz. Belgenin, 2021 yılında hayata geçmesi ve zorunlu olması bekleniyor” diye konuştu.