Haber/ Didar DEMİRCİ

Kültürpark Platformu ve Ege Çevre ve Kültür Platformu, İzmir Büyükşehir Belediyesi 8 Şubat Meclis birleşiminde oy birliğiyle kabul edilen Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planlarının amacının dışında olması ve hatalı olması nedeniyle 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna dilekçe verdi. Öte yandan platformlar, konuya ilişkin CİMER’e de başvuracaklarını dile getirerek, 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu önünde basına açıklama yaptı. Kültürpark Platformu üyesi Yasemin Sağlam, platform adına basına ortak açıklamayı okudu. Sağlam, “Kültürpark’ı koruma, çok değerli bulduğumuz asli ilkelerine kavuşturma ve geliştirmek üzere 2016’da çıktığımız yolda kritik bir sürece daha gelmiş bulunmaktayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Plan önerisi Büyükşehir Meclisinden geçti. Şimdi ise bu öneri Koruma Kurulu’na sunulmak üzere imza ve çoğaltılma aşamasında. Önerinin olgunlaştırılma ve yazım sürecinde pek çok aktör gibi platformumuz da yoktu. Var olanların talep ve uyarılarının Plan önerisine yansımadığı, yaptırılmış olan bilimsel çalışmalara rağmen hem “plan” özelliği, hem de “koruma” sıfatını taşımadığı, eksik ve hatalı olduğunu açıklayan dilekçelerimizle buradayız” dedi.

Korumayan öneri

Söz konusu önerinin hiçbir temele oturmadığını, korumayan ve plan olmayan bir öneri olduğunu dile getiren Sağlam, “Eksiklerle dolu bir metin olarak ortaya çıktı. Metinde yer alan yoğun yapılaşma talebi Kültürparkın, kentin ve bizlerin aklına, kalbine, anılarına kalbine hançer gibi saplandı. Bu metin şu anda İzmir 1 Numaralı Koruma Kurulu’nun önünde duruyor. Daha önce defalarca ifade ettiğimiz gibi, plan önerisinde mutabık değiliz. İtirazlarımızın yer aldığı dilekçelerimizi, mesleki ve bilimsel formasyonları ile bu yanlışa engel olacaklarına ilişkin inancımızla Koruma Kurulu üyelerine, erkenden iletmek üzere toplandık. Bu planı hazırlayanlar ve onaylayanlar bizleri, İzmirlileri hiçbir şey bilmeyen rahatlıkla ikna edilebilecek, kandırılabilecek, Kültürpark’ın gerçeklerinden uzak kişiler güruhu mu sanıyorlar? Herkesin bildiği, 20 yıl önce sökülme kararı ile kurulan hangarların geçici kaydıyla demonte yapılma gerçeği gizlenmeye çalışılıyor” şeklinde konuştu.

Betonu azaltmayacak

Sağlam konuşmalarını şu şekilde sürdürdü: “Plan olmayan planda yıkılacağı belirtilen Odalar Birliği Pavyonu ile Celal Atik Spor Salonu’nun toplam zemini 9 bin 175 metrekare iken, yerine (12 bin metrekare temel alanı olan kaç kat yüksekliği olacağı belli olmayan bir yapı ile 6 bin metrekare Spor Salonu) toplam 18 bin metrekarelik inşaat öngörülmektedir. Bunu önerebilmek, yapılaşmayı artırmanın önünü açmak için de 420 dönümlük parkta; olmayan bir yaklaşım ile “tescilli ve korunan yapıları” hariçte tutacak yüzde 5 emsal hesaplaması yapıldı. Sonra da yeşil alanı artırıyoruz, betonu azaltıyoruz deniyor. Ayrıca, yönetsel eksiklikler, tanımsız bırakılmış alanlar, yaptırılan altlık çalışmaları ile çelişen kararlar, plan notlarına bırakılan işlerle dolu “korumayan ve planlamayan” bir çalışma yapılmıştır. Tüm bu yanlışları kabul etmemiz mümkün değildir. İzmir halkı da planın hazırlık toplantılarına katıldığı ve sözde “mutabık” oldukları söylenen TMMOB’a bağlı Odalar da bu hata, eksik ve çarpıtmalar içeren bu metni kabul etmeyecektir.”

Dilekçe verirken arbede çıktı!

Kültürpark Platformu ve EGEÇEP’in bulunduğu basın açıklamasına destek vermek için İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü önünde dilekçe verileceği sırada müzik yapmak isteyen Sokak Sanatçıları Derneği üyelerine polis engel oldu. Pandemi şartları nedeniyle ve de kamu kurumu önünde müzik yapmanın yasak olmasını gerekçe gösteren polis ekipleri, müzisyenlere GBT yapmak istedi. GBT için kimlik vermek istemeyen müzisyenlere polis müdahale etti. Platform üyelerinin araya girmesiyle olay sonlandı.