Haber/  Gökçe ADAR

Kiraz Enerji Yatırım Üretim A.Ş. İzmir'in Kiraz ilçesine RES (Rüzgar Enerji Santrali) türbini kurmak için bakanlığa başvurdu. 2018 yılında ÇED izni verilen 14 türbinin yapılacağı proje, 53.2 MWm/50 MWe kurulu güç olarak revize edildi. Projenin planlanma bölgesinin, ormanlık alan ve tarım arazisi olduğu bildirildi. ÇED dosyasında, projenin 49 yıllığına sürdürülmesi planlanıyor. Plan onama sınırları içinde ulaşım aksı planlanırken, tesisin kamulaştırma planı esas alındı. ÇED raporuna göre, türbin alanlarının çevresinde geniş tutulmuş olan kamulaştırma sınırları, inşaat sırasında türbin kurulumları için gerekli olan montaj alanlarının sağlanması ve orman kesin iznine konu olabilmesi açısından 10 metreden fazla olan kısımlarda dönüş kurpları (yolun eğri kısımları) şeklinde düzenlendi. Türbin bağlantı yolları, halihazırda kullanılan Karahallı-Ahmetler yoluna bağlandı.

'BÖLGEYİ TAHRİP EDECEK'

Öte yandan binlerce yıllık ağaçların yok olmasına neden olacak RES projesinin Aydın'ın Nazilli ilçesine de yapılması onaylandı. ÇED raporunda, Kirazlı RES tesisinin 27.6 toplam onama sınırının 10.7 hektarlık kısmının Kiraz, 16.9 hektarlık kısmının ise Aydın'nın Nazilli ilçesi sınırları içinde kalacağı ifade edildi. Orman ve tarım alanlarına yapılan RES'lere sıcak bakmadıklarını ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı, “Yenilenebilir enerji kaynağı olan RES projelerini desteklerken, orman ve tarım alanlarına planlanmasına karşı çıkıyoruz” dedi. 600 ağaç kesileceği iddiasını da değerlendiren Çakıcı, “RES projeleri için direkler dikiliyor ve bu direkler için ağaçlar kesiliyor. Bu direklerin enerji hatları var. Servis yolları olacak, bu aşamaları da bölgeye zarar verecek. Alanda tahribat yaratacak. Koca koca pervaneler taşınacak. 600'den daha fazla ağacın kesilme ihtimali yüksek” diye konuştu.

'TEMİZ DEĞİL'

EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Erhan İçöz de RES projelerinin yapıldığı alanda bulunan ağaçları kuruttuğunu ifade ederek, “Yenilebilir enerji demek zararsız enerji demek değil. Temiz enerji olarak adlandırılan RES, ne yazık ki pek çok canlının yaşamını yitirmesine neden oluyor. Özellikle türbinlerin manyetik etkileri ağaçların kurumasına sebep oluyorken, hayvanların da erken doğum yapmalarına ya da kısırlık gibi sorunlar yaşamasına neden olacaktır. Kuşların göç yollarını da etkileyecektir” diye konuştu. Bu tip enerji projelerine gerek olmadığını ifade eden İçöz, “Elektrik Mühendisleri Odası'nın verilerine göre; tüketilen enerjinin iki katından daha fazla enerjimiz var. Bu verilere rağmen hala bu projeler onaylanıyor” diye konuştu. Proje hayata geçtiği takdirde, proje alanının yakınında bulunan kestane ağaçlarının kesileceğini ifade eden bölge halkı, “Köyümüzde, RES istemiyoruz. Geçim kaynaklarımız sıkıntıya girecek. Bir kestane ağacını büyütmek için yıllar geçiyor” diye konuştu. En az 600 ağacın kesileceğini iddia eden köylüler, projenin hayata geçmesi durumunda yaklaşık yıllık 3 milyon TL zarar edecek.