Haber/ Gökçe ADAR

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Levent Yurga, son 30 yıldır orta ve iç körfezde görülmeyen Posidonia denen deniz çayırlarının İnciraltı'nda 2 metre derinlikte görüntülendiğini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Sualtı Görüntüleme Takımı Antrenörü, lisanslı dalgıç ve su altı fotoğrafçısı Murat Kaptan'ın görüntülediği deniz çayırlarının su altı çeşitliliği açısından önemine vurgu yapan Yurga, “Deniz çayırları, su altı için çok önemli canlılardır. Yabancı ülkelerde, deniz çayırlarının bulunduğu kıyılarda denize çapa atmıyorlar. Çünkü deniz çayırları, denizin oksijenini sağlar. Boyları uzun olduğu için denizde büyümekte olan balık yavrularının, yengeçlerin vs. neredeyse kıyı ekosistemindeki tüm canlıların yavruları bu çayırlar içerisinde büyür. Deniz çayırları bir nevi yavru türlerin büyüme yeridir. Deniz çayırlarının bulunmadığı kıyısal bölgelerde, bu canlıların saklanacak yerleri olmadığından, büyük boydaki avcılara kolayca av olurlar. Bu yüzden deniz çayırlarının kıyı bölgelerde bulunması, deniz ekosistemi için çok önemlidir. Açık denizde gözlediğimiz deniz çayırlarının orta ve iç körfeze doğru yayılım göstermesi, iyiye işarettir. Böylece, orta ve iç körfezde de bunların aralarına saklanan ve üreyen balık ve diğer türlerin çoğalmalarıyla, körfezde tür çeşitliliği zenginleşecektir” dedi.

Bulanmasını önlüyor

Deniz çayırlarının bulunmasının körfezin eski canlılığına döneceğinin bir göstergesi olduğunu ifade eden Yurga, çayırların deniz temizliği açısından da umut verici olduğunu kaydetti. Yurga, şu ifadeleri kullandı: “Su altı yaşamı için önemli olan bu türlerin bulunması demek, körfezin 50 yıl önceki haline geleceği anlamına geliyor. Ayrıca, deniz temizliği açısından da bir umut olduğunun göstergesi. Eğer çayırlar iç körfeze doğru yayılmaya devam ederse, verimlilik ve deniz canlılığı da artacaktır. Karada nasıl ağaçlar erozyonu önlüyorsa, deniz çayırı da suyun dibindeki bulanmayı engelliyor. Vatandaş, Güzelyalı'da, Karşıyaka'da denize baktığı zaman çamur yerine bir sürü canlı çeşidi görecek, sayılamayacak kadar çok tür olacak.”

Korunması gerekiyor

Vatandaşların deniz çayırları konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Yurga, “Deniz çayırları konusunda farkındalık artırılmalı. 30 yıl sonra yakalanan bu fırsatın kıymeti bilinmeli. Körfezin yeniden canlanmasıyla ve bu canlılığın korunmasıyla ilgili broşürler dağıtılmalı, kamu spotları yapılmalı. Okullarda eğitim verilmeli” dedi.