Haber/ Gökçe ADAR

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Levent Yurga, 30 yıl aranın ardından orta ve iç körfezde yetişmeye başlayan Posidonia denen deniz çayırlarının Foça, Urla ve Güzelbahçe'de 3 metre boyuna ulaştığını söyledi. Bu durumun canlı çeşitliliğini artıracağını da ifade eden Yurga, "İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Sualtı Görüntüleme Takımı Kaptanı, lisanslı dalgıç ve su altı fotoğrafçısı Murat Kaptan geçtiğimiz yıllarda, 30 yıl aranın ardından Posidonia adı verilen deniz çayırlarını görüntülemişti. Yapılan dalışlarda bu çayırların görüntülendiklerinden 2 yıl sonra yaklaşık 3 metre uzunluğuna ulaştığını kaydettik. Bu da körfezin eskisi gibi temiz olacağı ve canlı çeşitliliğinin giderek artacağına bir işarettir" dedi.

BALIKLARIN ÜREME YUVASI

Deniz çayırlarının balıkların üreme yuvası olduğunu söyleyen Dr. Yurga, "Deniz çayırları, su altı için çok önemli canlılardır. Deniz çayırları, denizin oksijenini sağlar. Balık yavruları, yengeçler vs. neredeyse kıyı ekosistemindeki tüm canlıların yavruları bu çayırlar içerisinde büyür. Deniz çayırları bir nevi yavru türlerin büyüme yeridir. Deniz çayırlarının bulunmadığı kıyısal bölgelerde, bu canlıların saklanacak yerleri olmadığından, büyük boydaki avcılara kolayca av olurlar. Bu yüzden deniz çayırlarının kıyı bölgelerde bulunması, deniz ekosistemi için çok önemlidir. Açık denizde gözlediğimiz deniz çayırlarının orta ve iç körfeze doğru yayılım göstermesi, iyiye işarettir. Böylece, orta ve iç körfezde de bunların aralarına saklanan ve üreyen balık ve diğer türlerin çoğalmalarıyla, körfezde tür çeşitliliği zenginleşecektir” şeklinde konuştu.

TEMİZLİK ALARMI

Çayırların büyümüş olmasının deniz temizliği açısından da iyiye işaret olduğunu kaydeden Yurga, şu ifadeleri kullandı: “Su altı yaşamı için önemli olan bu türlerin bulunması demek, körfezin önceki temiz ve berrak haline geleceği anlamına geliyor. Bu, bizim için büyük bir umut. Çünkü, bu canlılar temizlik açısından çok duyarlı canlılardır ve körfezin temizlenmesini sağlar. Eğer çayırlar iç körfeze doğru yayılmaya devam ederse, verimlilik ve deniz canlılığı da artacaktır. Yıllar sonra yakalanan bu canlıların mutlaka kıymeti bilinip, koruma altına alınmalı.”