Haber/ Özge GÜNERKEN

İngiltere’de Canine Cottages tarafından yürütülen yeni bir araştırma kapsamında insanın en iyi dostu köpeklerin sevgi sözlerine ve hareketlerine tepkileri incelendi. Bu şekilde hayvanların sahiplerine olan sevgileri de ölçülmüş oldu.

Araştırma kapsamında dört farklı köpeğin kalp atışları tasmalarındaki cihazla bir hafta boyunca takibe alındı. Köpeklerin normal kalp atım sayısı 67 bpm olarak alındı. Ve bu değere göre sahipleri ile etkileşime geçtiklerinde köpeklerin tepkileri kalp atışlarındaki değişikliğe göre incelendi.

Buna göre sahipleri onlara “seni seviyorum” dediklerinde köpeklerin kalp atım sayısının yüzde 46 artışla 98 bpm’ye yükseldiği kaydedildi. Bir diğer anlatımla, sahiplerinin sevgi sözcüğü köpeklerinin heyecandan ve mutluluktan kalplerinin daha hızlı atmasına neden oldu.

Köpeklerin sarılmaya ise farklı tepki verdikleri görüldü. Sahipleri kendilerine sarıldığında köpekler sakinleşerek kalp atışları yüzde 23 azaldı ve 67 normal değerden 52 bpm’ye indi.

Araştırma kapsamında aynı zamanda köpek sahiplerinin de kalp atışları izlendi. Sonuçlar, insanların bir süre ayrı kaldıktan sonra yeniden köpeklerini görünce kalp atışlarının yüzde 10 arttığını ortaya çıkarttı.

Köpeğinizin sizi sevdiğini gösteren 5 işaret

Peki, köpekler sahiplerine olan sevgilerini nasıl gösteriyor?

Veteriner Heather Venkat ve ünlü köpek eğitimcisi Joe Nutkins bunu anlamanın 5 kolay yolunu keşfettiler.

  • İlk olarak, köpeklerin sahiplerinin yanına, kucağına veya ayak ucuna kıvrılıp yatmaları, net bir sevgi ifadesidir, çünkü köpekler sadece kendilerini rahat hissettikleri ve güvendikleri insanlara yaslanır.

  • Köpekleri selamladığınızda genellikle kuyruklarını öne arkaya doğru sallarlar ve gerçekten sevdikleri kişilere doğru oyuncu hareketler yaparlar.

  • Köpekler sevgilerini göstermek için oyuncaklarını sahiplerine getirirler. Bu davranış, köpeğin karşısındaki kişiye oyuncakları ile oynamasına izin verecek kadar güvendiğini gösterir.

  • Bir köpek göbeğini gösterdiğinde ve/veya sırtüstü göğsü yukarıda yattığında da yine bu güven ve sevgi işaretidir. Köpeklerin, savunmasız yatış pozisyonunda olmaları sahiplerine tamamen güvendiklerinin de bir kanıtıdır.

  • Son olarak köpekler acısı veya ağrısı olduğunda sevdikleri kişilerin yanına gelerek patilerini kaldırır, başlarını onların kucağına koyarak yanlarına uzanır.

Araştırma ile ilgili yetkililer, köpekleri çok sevmemize rağmen onların bizimle ilgili hislerini gerçek anlamda bilemediğimizi ve araştırmanın da çıkış noktasının bunu keşfetmek olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Köpeklerimizin onları sevdiğimizi söylediğimizde heyecanlanarak kalp atışlarının hızlanması ve onlara sarıldığımızda sakinleşip hoşnutluk duymaları ve kalp atışlarının yavaşlaması son derece inanılmaz. Ayrıca, evcil hayvanlarımızın tuhaf ama harika yollarla bize bizi sevdiklerini göstermeleri de çok ilginç. Bugünden itibaren, köpeklerimiz resmen bizi seviyor, diyebiliriz.”