9 Eylül Gazetesi'nin gündeme taşıdığı, Kubilay Mahallesi Muhtarı Ünal Kalfa'nın “Bu tarihi ev çökecek önlem alın” çağrısı sonuçsuz kaldı. Bir eski İzmir evi daha çökerek tarih oldu

İzmir'in merkez ilçesi Konak'ta Kubilay Mahallesi'nde bulunan ve kentin eski mimari özelliklerini taşıyan tarihi ev yapılan çağrılara rağmen çöktü. Kubilay Mahallesi Muhtarı Ünal Kalfa, 9 Eylül Gazetesi aracılığıyla yetkililere seslenmiş; bir bölümü çöken eski İzmir evinin tamamı çökmeden çelik kafeslerle koruma altına alınmasını istemişti. Çağrının üzerinden iki hafta geçmeden ev yeterli tedbirler alınmadığı için çöktü.

YIKILACAK DİYE UYARMIŞTI


Kubilay Mahallesi Muhtarı Ünal Kalfa, hem çevreden gelip geçen için tehlike yaratan hem de tarihi bir değer olarak korunması gereken evin durumunu belediyeye bildirdi. Bunun üzerinde belediyeden gelen ekipler, evin duvarına “yıkılma tehlike var” tabelası astı. Ancak bu uyarı yeterli değildi. Kalfa, 9 Eylül'e yaptığı açıklamada; “Durumu belediyeye bildirdik fakat sadece evin duvarına 'yıkılma tehlike var' tabelası asıldı. Bu uyarı yeterli değil. Çünkü her gün birçok insan, özellikle de çocuklar bu yoldan okula gidip geliyor. Bu sokaktan geçmek insan hayatı için tehlikeli hale geldi. Evin çatısından ve duvarlarından kopan parçalar her an birinin yararlanmasına neden olabilir. Ev ise ayakta zor duruyor ve çökme tehlikesi var. Can kaybına neden olmasından korkuyoruz. Yetkililerden evin çelik tel kafeslerle koruma altına almasını mahalle halkı istiyor” diyerek çağrıda bulundu. Ancak yapılan çağrılar tarihi yapıyı kurtarmak için yeterli olmadı.

YAĞMURA DAYANAMADI


Bir eski İzmir evi daha, yok oluş çığlıklarına, can ve mal kaybı endişelerine sessiz kalındığı için yitip gitti. Ev; hafta içindeki şiddetli yağan yağmurlara dayanamadı ve büyük bir gürültü ile çöktü. Tek teselli ise o saatlerde evin bulunduğu sokaktan insan geçmemesiydi. Yok olup gidenin kentin mimari özelliklerini taşıyan eski bir İzmir evi olduğunu söyleyen vatandaşlar, evin ilgisizlik nedeniyle yüzlerce tarihi yapının kaderini paylaşması nedeniyle üzgün olduklarını söyledi.