Haber/ Murat ERVİN

9 Eylül Gazetesi'nin gündeme getirdiği Konak ilçesinde faaliyet gösteren Ege Üniversitesi'ne ait Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM), depremde binası zarar gören İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edileceği haberlerinin ardından tepkiler çığ gibi büyümüştü. Başta sanatçılar olmak üzere, akademisyenler, siyasetçiler, Mimarlar Odası ile AKM'nin mimarı İnal Göral binanın başka bir amaçla kullanılmasının doğru olmayacağını, hem fiziksel hem de güvenlik açısından sorun yaşanacağını söylemişti.

'MART'TA TAŞINILACAK'

Gazetemize konuşan İzmir İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, proje çizimleri tamamlanan yeni müdürlük binasının Alsancak’taki eski Sümerbank arazisinde inşa edileceğini ve buranın kampüs tarzında yapılıp, dağınık bulunan tüm birimleri bir merkezde toplayacağını açıkladı. AKM'ye geçici olarak bile taşınılmayacağını vurgulayan Şahne, “Müdürlük binamız için şimdi yeni bir yer tespit ettik. Çankaya'da halen Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü olarak hizmet veren binaya taşınacağız. Mart ayına kadar içeride gerekli tadilatları tamamlayıp, Mart sonuna doğru oraya geçmeyi planlıyoruz. Halen hizmet verdiğimiz alandaki bina ise depreme dayanıksız olduğu için yıkılacak ve böylece Konak Meydanı daha ferah bile hale gelecek. Bu arada İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ve Valimiz yeni bina konusuna çok önem veriyor. Sümerbank arazisine yapılacak binamız tamamlanınca da oraya taşınacağız. Yeni binamızın İzmir’e çok yakışacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

'ARTIK SANAT KONUŞALIM'

İzmir Tiyatrolar Derneği Başkanı Özgür Başkaya, alınan kararın hem Emniyet'in güvenliği hem de sanatın devamlılığı açısından son derece doğru olduğunu belirtti. Başkaya, “Konuyu 9 Eylül Gazetesi'nin gündeme getirmesinden bu yana verdiğimiz mücadele sonuç verdi. Sanatsal aktivitelerin, konserlerin, gösterilerin sürmesi adına mutluyuz. Ege Üniversitesi'nin de bu yanlıştan dönmesi ve bu büyüklükte neredeyse hiç olmayan sanat mabedinin tekrar bizlerin hizmetine sunulması olumlu bir adım. Artık AKM, benzer tartışmalarla değil sanat ve kültür etkinlikleriyle gündeme gelsin. Bizlerin sesini duyan Ege Üniversitesi Rektörlüğü'ne ve Emniyet Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyoruz” dedi.

'ÇİKOLATAMI ALIP GİDECEĞİM'

Tepkisini AKM önünde yaptığı video paylaşımla gösteren CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter ise AKM'nin sanatsal aktiviteler için yapıldığını ve 42 yıllık bu yapının başka konularda hizmet vermesinin yanlış olacağını dile getirdiklerini aktardı. Serter, sözlerine şöyle devam etti: “Bizim asla polisimizle bir sorunumuz olmaz hatta evlerimizi, işyerlerimizi onlara açarız. AKM dışında başka yer bulunabileceğini biliyorduk. Emniyet Müdürlüğü'nün başka bir binaya taşınacak olması aslında sağduyunun kazandığını gösteriyor. Son derece doğru olan bu karar, İzmir'in kültürüne, Cumhuriyet'in geleneklerine ve Atatürk'e olan saygıyı da gösteriyor. Emniyet Müdürlüğümüze yeni binaları hayırlı olsun. Taşındıkları zaman da çikolatamı alıp hayırlı olsun demeye gideceğim.”

Göral: Çok sevindim

Daha önceki açıklamasında, kendisinden onay alınmadan AKM'de herhangi bir değişiklik yapılamayacağını ve binaya Emniyet Müdürlüğü'nün taşınması halinde konuyu mahkemeye taşıyacağını söyleyen AKM'nin mimarı İnal Göral, alınan kararı son derece sevindirici bulduğunu söyledi. İnal, “En başından beri o binanın başka amaçla kullanılmasının doğru olmadığını söylüyorduk. Sizden aldığım bu bilgi beni çok sevindirdi. Orası İzmir'in en büyük kültür merkezlerinden biri. AKM bir daha böyle bir konuyla gündeme gelmesin” diye konuştu.

Ne olmuştu?

24 Aralık'ta gazetemizin gündeme getirdiği haberde, depremde binası zarar gören İl Emniyet Müdürlüğü’nün AKM'ye taşınacağı ve bina içinde incelemelerin başladığı iddia edilmişti. Gelen tepkiler üzerine basın toplantısı düzenleyen İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, başka bir bina bulunamaması halinde AKM'ye taşınmak zorunda kalınacağını vurgulamıştı. Eleştirilerin artması üzerine Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak'ın geçtiğimiz cuma günü AKM yönetimine yazı gönderdiği ve iptal edilen salon kiralama işlemine tekrar başlanması talimatı verdiği öğrenilmişti.