DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Büyükşehir Belediyesi’nde, performansları düşük olduğu gerekçesiyle çıkarılan 80 işçi için, “Hiç kimsenin işinden, ekmeğinden olmasını istemeyiz” dedi.

Haber / Umut KARAKOYUN

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile DİSK Genel-İş arasında, görüşme muamması yaşanıyor. DİSK’in yetkili şubeleri, Büyükşehir Belediyesi’nde, performansları düşük olduğu gerekçesiyle çıkarılan 80 işçi için görüşmelerin sürdüğünü açıklarken, Başkan Aziz Kocaoğlu ise böyle bir görüşmenin olmadığını söyledi. Tarafların açıklaması kafaları karıştırırken, DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun ifadeleri de soru işaretlerini gidermeye yetmedi. Güvenlik-Sen Genel Merkezi’ni ziyaret eden Kani Beko, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Büyükşehir ile sendika arasında görüşme olup olmadığı sorulan Beko; “Bu konu ile ilgili İzmir’deki arkadaşlarla görüştüm. Onlar ellerinden geleni yapıyorlar. 10 günlük sürenin müzakere süreci olduğunu söylediler. Gerekli görüşmeleri yapıyorlar. Sanrım iş barışını masa başında sağlayabilirler diye düşünüyorum. Hiç kimsenin işinden, ekmeğinden olmasını istemeyiz. Temsilci ve şube başkanı arkadaşlar çok ciddi önemli çalışmalar yapıyorlar. Zaman zaman işyerlerinde böyle sorunlar oluyor. Genel-İş çok güçlü bir sendika, bunun üstesinden gelebileceklerini düşünüyorum. Bize de bu konuda bir görev düşerse elimizden geleni yaparız” dedi. ESHOT’ta 2 saatlik kontak kapatma eyleminde son dakika geri adım atılması konusu da Kani Beko’ya soruldu. Beko, şu yanıtı verdi: “Yarın çalım atacaksan, bugün bir adım geri atmak başarının temelidir. Kamuoyuyla, işçinin lehine olan ve paylaşılmayan bazı görüşmeler vardır.”

ÇOCUK İŞÇİLER ÖLÜYOR

Konuşmasında iş cinayetlerine de değinen Kani beko, sadece 2016 yılında 2 bine yakın işçinin, iş cinayetleri sonucu hayatlarını kaybettiğini ve bunların 56’sının ise çocuklardan oluştuğunu söyledi. 4857 sayılı yasayı hatırlatan Kani Beko; “Yasada, fiziken ve beyinen hazır olmayan çocukların, riskli ve tehlikeli işyerlerinde çalışması yasak. Yasak da her taraf çocuk dolu. Hadi hep birlikte sanayi sitelerine inşaatlara ve tarlalara gidelim. Her taraf çocuk dolu. Hem yasak diyorsunuz hem de yasaları uygulamıyorsunuz. Bizim çocuklarımız da iş yerlerinde ölüyor” dedi.
Beko ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ekonomisine dair yaptığı açıklamalara atıfta bulunarak şunları söyledi: “Erdoğan, ülke ekonomisinin ne kadar büyüdüğü anlattı. Kardeş bu ekonomi büyüyor da bizim maaşlar neden büyümüyor? Büyüyen Türkiye’den bize hiç pay yok mu? Kiralık işçi, kiralık tarla gibi… Biz bu yasanın çıkmasını önleyemedik. AKP Hükümeti döneminde, sözleşmeli işçi, 4B’lilerle, taşeron işçileri ile tanıştık. Şimdi de kiralık işçi ile tanışacağız.”

Haksızlığa uğrayan çalışanların yanındayız

DİSK Güvenlik-Sen Genel Başkanı Serdar Aslan ise, İZSU’da çalışan ve Güvenlik-İş’ten ayrılarak kendi sendikalarına üye olan personel ile bir araya geldi. Serdar Aslan, yaptığı açıklamada, güvenlik personelinin yaşadığı sorunlara değinerek şunları söyledi: “Yetkiyi işçi alır, işçi verir. Burada hepimiz taşeron olarak çalışan güvencesiz işçiyiz. Siz örgütlenmeyi istediğiniz sürece bizler varız. Sorun sendikaya üye olup olmama meselesi değil. Haksızlığa uğrayan tüm güvenlik elemanlarının yanındayız. Sahipsizlik var ama temel sorun güvencesiz ve esnek çalışmanın getirdiği sorunlar. İşyerlerindeki iş cinayetleri, güvenlik elemanlarının nöbet tuttukları kulübelerin yetersizliği gibi birçok ortak sıkıntı var.”