Haber/ Didar DEMİRCİ

İnciraltı Kent Ormanı'nı ziyaret eden vatandaşların çevreye bıraktıkları çöpler, doğayı tehdit ediyor. Özellikle hafta sonu piknik yapmak, için gelen vatandaşların arkalarında bıraktıkları çöpler, görüntü kirliliğinin yanı sıra doğayı da tahrip ediyor. Duyarlı vatandaşlar, İnciraltı’nın korunması için denetleyici bir mekanizmanın olmadığını ileri sürdü. Sahil şeridinde çöp tenekesi de uyarı levhası da bulunmadığını dile getiren çevreciler, “Buraya bir daha geldiklerinde çöplerin içinde mi piknik yapacaklar? Neden bu kadar duyarsızlar?” sözleriyle tepki gösterdi. Ayrıca belediyenin de gerekli önemleri alması gerektiği belirtildi. İzmir’in özellikle dağlarında çöp sorunu olduğunu dile getiren Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Sözcüsü Ali Osman Karababa, “Birçok yerde kirlilik söz konusu. Bizim vatandaşın atık bilinci yok. Ellerindeki atıkları rahatlıkla doğaya atabiliyorlar. Atıklardan kurtulmakla ilgili temel dürtüleri var. Bu nedenle birçok yerde çevre kirliliğiyle karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

Belediye önlem almalı

İnciraltı’nın kentin bir parçası olduğunu dile getiren Karababa, “İnciraltı belediyelik bir alan olduğu için yerel belediyenin önlem alması, en azından uyarı levhaları koyması gerekir. Toplumda doğa bilinci geliştirmesi için belediyelerin çalışma yapması gerekiyor” diye konuştu. Karababa, öte yandan çevre bilinci yüksek vatandaşların da bu konuda duyarlı olarak, çevreye çöp atan ya da çöplerini bırakan kişileri uyarması gerektiğine dikkat çekti. Karababa, “Toplumsal bilincimiz bu anlamda yeterli değil” dedi.

Bölgede denetim yok!

Sabah saatlerinde Kent Ormanı'nı ziyaret eden vatandaşlardan gelen görüntüler ve şikayetler İnciraltı’nın korumasız kaldığı ve adım başı çöp içerisinde olduğunu gözler önüne serdi. Bu sorunun çözülmesi için yerel yönetimlerin denetim mekanizmasını çalıştırmalarını isteyen vatandaşlar, çöp kutularının yetersizliğinden ve kontrolsüz yakılan mangallardan rahatsızlığını dile getirdi. Öte yandan pandemi dolayısıyla mangal yakmanın yasak olduğu bir dönemde çevrede mangal kalıntıları görmek de duyarlı vatandaşların isyan etmesine neden oldu. 

İmar tehdidi sürüyor

Çevre kirliliğinin yanı sıra İnciraltı’nı tehdit eden bir diğer unsurun da geçmişten beri gündemde olan, ‘İnciraltı’nı imara açma’ çalışmaları olduğunu dile getiren Ali Osman Karababa, İzmir’deki çevre örgütleri olarak söz konusu alanın imara açılmaması için ellerinden geleni yapacaklarının altını çizdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de İzmir’in çevresel değerleriyle ilgili, adaylığı zamanında çok olumlu cümleler kurduğunu hatırlatan Karababa, “Başkan Soyer, tarım alanlarının imara açılması konusunda da ciddi bir tavır koyacağını söylemiştir. İnciraltı İzmir’in en geniş yeşil dokusu, orayı yitirmeyelim” ifadelerini kullandı.