HABER/ Gökçe ADAR

18 Şubat Pazartesi günü sabah saatlerinde Karşıyaka Belediyesi'ne bağlı Kent A.Ş, belediye yetkilileri ve Genel-İş İzmir 5 No'lu Şube temsilcileri ile Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmesini gerçekleştirdi. Görüşmede, Karşıyaka Belediyesi yetkililerinin  sendika temsilcilerine, işçilerin TİS kapsamında verilmesi gereken ikramiyelerini yatıramacaklarını söylemesi üzerine işçiler, bir saat iş bırakma eylemi yaptı. Kent A.Ş binası önünde toplanan işçiler, 27 Şubat Çarşamba gününe kadar ikramiyeleri yatmazsa, aynı gün yarım günlük iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini açıkladı.

Maaşlar geç yatıyor

19 yıldan beri Kent A.Ş.'de çalışan işçilerden biri, yaşadıkları durumu şöyle anlattı: “Bizim yaklaşık 2 yıldan beri maaşlarımız geç yatıyor. Yattığı zaman parça parça yatıyor. Herkesin borçları var. Geç yattığı zaman biz de borçlarımızı ödeyemiyoruz ve bu sefer faiz ödemek zorunda kalıyoruz. İkramiyeler uzun zamandan beri yatmıyor. Bu sorun için ne zaman Kent A.Ş yöneticileri ve belediye yöneticileri ile görüşme yapılsa, öne sürülen gerekçe hep aynı oluyor. Bize Kent A.Ş.'nin dibi yırtık bir çuvala benzediğini söylüyorlar. O deliğin sebebi işçiler değil. Ayın 15'inde tam maaşımız yatarsa ve icramız yoksa yani maaştan kesim yapılmıyorsa elimize geçen para yaklaşık 2 bin 700 lira oluyor. Ama bu alınan paranın aksine ayın yirmisinde gidin bakın işçinin cebinde beş lira bulamazsınız. Biz çalışıyoruz ve emeğimizin karşılığını almayı istiyoruz.”

Harekete geçeceğiz

Öte yandan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar'ın yurtdışında olduğu ve sendika temsilcilerin görüşemediği öğrenildi. Akpınar ile yurt dışı dönüşü görüşeceklerini kaydeden sendika temsilcileri, “25 Şubat günü Hüseyin Mutlu Akpınar gelecek ve görüşmeye çalışacağız. Eğer bir sonuç çıkmazsa, eylem planımızı hayata geçireceğiz” dedi. Ayrıca, belediye üzerinde 9-10 tane firmanın icrası olduğu iddia edildi. Kent A.Ş.'den kazanılan paraların, icra borçlarına yatırıldığı kaydedildi. İşçiler, “Belediye kendi içinde oluşan arızaları işçilerin hakkettiklerini vermeyerek çözmeye çalışıyor. Yatırılmayan 3 tane ikramiye var. 12 ay da bir yıllık bir sürece tekabül ediyor. Ama hala daha verilmemeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı.

Kredi çekilecek

Bir saatlik iş bırakma eyleminin ardından ise belediye yetkililerinin işçilere eksik ikramiyelerini yatırması için kredi çekecekleri öğrenildi. Kredi onayının çıkması için en az 10 gün bekleneceğini söyleyen Genel-İş İzmir 5 No'lu Şube Sekreteri Deniz Şahin Gümüştekin, işçiler ile ortak eylem planı hazırlayacaklarını ifade etti.