Doğadaki canlıları öldürmeyi sevenler için 19 Ağustos'ta başlayan av sezonu 25 Şubat'ta sona eriyor. Katliamdan sağ kurtulabilen canlılar için huzurlu günler yakında.

Süresi Merkez Av Komisyonu tarafından belirlenen 2017-2018 av sezonunda sahaya çıkan kayıtlı ve eğitimli 300 bin avcının yanı sıra kaçak avlanan 1 milyon kişi keklikten, tavşana, ördekten saksağana canı ne istiyorsa vurdu. 19 Ağustos'ta başlayan katliamın ilk döneminde sakarca, yeşilbaş ördek, boz ördek, su çulluğu, tepeli patka, karatavuk, ardıçkuşu, alakarga, ekin kargası, saksağan, kılkuyruk, yaban güvercini gibi nesli tehdit altında olan kuşların geriye kalanlarını da vuran avcılar 7 Ocak tarihine kadar tavşan, tilki ve sansarları da öldürmeyi ihmal etmediler.
Yaban hayvanlarını öldürürken doğayı koruduklarını iddia eden avcılar, fırsat buldukça günde 15 saksağan, 10 bıldırcın, 5 yaban domuzu vurma haklarını da sonuna kadar kullandılar. Canlı öldürmekten hoşlananların avı kesinlikle yasak olan tilki ve çakallar ile koruma altında olan gelincik, kokarca, porsuk, karabatak, gri balıkçıl, bozkaz, su tavuğu, tarla kazı, kızkuşu, kızılbacak, yeşilbacak, kuzgun, sığırcık, isponoz gibi türlerden geriye kaç canlı kuş bıraktıkları henüz tahmin edilemiyor.

DENETİM SÜRECEK


Sayıları hızla azalan tilki, sansar ve çakal avının neredeyse birçok ilde yasak olduğunu hatırlatan Doğa Koruma ve Yaban Hayatı Müdürlüğü yetkilileri av sezonunun bitimine kadar denetimlerini aralıksız sürdüreceklerini söylediler.
Kararlara aykırı olarak avlananlara yönelik olarak Merkez Av Komisyonu tarafından belirlenen cezaların uygulanıp uygulanmadığı da merak konusu. Merkez Av Komisyonu kararına göre koruma altındaki yaban hayvanlarını avlayanlar 363 lira, memelileri kış uykusunda rahatsız edenler 363 lira, avlanma süreleri dışında avlananlar 363 lira, yaban hayvanlarının doğal yaşam alanlarını zehirleyenler 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası, avlanarak bir canlı türünün yok olmasına neden olanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis, ses, manyetik dalga ve ışık yayan araçlarla avlananlar 269 lira, zehirle avlananlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası, avlaklarda avcılık belgesi olmadan avlananlar 546 lira, yabancı avcılık belgesi almadan avlananlar 1.833 lira, izin belgesi almadan av turizmi turları düzenleyip avlanmaya aracılık edenler 18.377 lira, ticareti yasaklanan yaban hayvanlarının ticaretini yapanlar 914-4.590 lira olarak bedel ödeyeceklerdi.

CEZALAR ARTMIŞTI


Bu arada Merkez Av Komisyonu sezon başında, nesli tükenmekte olan ve koruma altındaki hayvanlar ile avlanması yasak olan hayvanları vuranlara verilecek para cezalarını da belirlemişti. En son 1974'te Ankara'nın Beypazarı İlçesi'nde görüldüğü iddia edilen ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ünce varlığının kanıtlanması için foto kapanlarla takip edilmeye çalışılan Pars'ı vurmanın cezası 35 bin liradan 50 bin liraya, Karaman ve Nallıhan'da doğal yaşama bırakılan Anadolu Yaban koyunu vurmanın cezası da 10 bin lira artışla 50 binden 60 bin liraya yükseltilmişti. Bolu Dağları'nda yoğun olarak görülen ayıları vurmanın cezası 500 lira artışla 19 bin liraya çıkarılmış, alageyik vurana 25 bin, kızılgeyik vurana 12 bin lira, karaca avlayanlara 3 bin lira para cezası uygulanacağı açıklanmıştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün şimdiye kadar kaç kişiyi cezalandırdığı ise henüz bilinmiyor.