Haber/ Didar DEMİRCİ

Karşıyaka Mavişehir 1. Etap Sitelerinde ikamet eden vatandaşlar, Toplu Yapı Yönetimi’nin tapuda şerhinin olmadığını iddia ederek, yönetimin hakkı olmadığı halde kat maliklerinden aidat topladığını ve toplanan paralar ile siteye lüks harcamalar yaptığını söyledi. Toplu Yapı Yönetimi'nin tapuya kayıtlı olmadığı gerekçesiyle aidatlarını ve su faturalarını yöneticilere ödemediklerini dile getiren site sakinleri, kendilerine Toplu Yapı Yönetimi tarafından icra davası açıldığını ancak mahkemede bu davaların usulen reddedildiğini dile getirerek, yönetimin haksızlığını belgeledi. Usulsüzlüklere ilişkin Toplu Yapı Yönetimi’ne dava açacaklarını dile getiren kat malikleri, açılan davada ödedikleri aidatları geri isteyeceklerini söyledi.

Yönetim yanlış kuruldu

Yönetimle davalık olan site sakinlerinden Necati Devrim Büyüksavaş, aidat ve su faturalarını alamadıkları gerekçesiyle yönetimin icra takibi kararına itiraz ettiklerini belirterek, “Yönetim de itirazımızın iptali için mahkemeye başvurdu. Açtıkları davalar, tapuda şerh olmadığı için toplu yapı sayılamayacağı, toplu yapı yoksa Toplu Yapı Yönetimi'nden de bahsedilemeyeceği kaydedilerek reddedildi. Yargı yolları kapandı” dedi. Sitede oturanlar, Toplu Yapı Yönetimi’nin Pamukkale ve Selçuk blokları için ayrı ayrı kurulması gerekirken kurulmadığına vurgu yaparak, yönetimin yanlış kurulduğunu iddia etti. Tüm bunlara karşılık kat maliklerinden de yeni iki ayrı yönetimin kurulması için yeterli imzanın toplanamadığını öne süren site sakinleri, “Kanunsuz sallabaş yönetiyorlar” dedi.

Aidatlar nereye gidiyor?

Üst kurulda alınan kararlardan, plan ve projelerle ilgili bilgilendirme yapılmadığını dile getiren site sakinleri, kanunen yetkisiz olan Toplu Yapı Yönetimi'nin aidatlara zam yaparak toplanan fazla paraların da sitede kaçak yapılar yapılarak faturalandırıldığını, bu konuda yine kendilerinden onay alınmadığını dile getirdi. Toplu Yapı Yönetimi’nin bulunduğu bina dahil olmak üzere, sitenin çevresinin çitlerle kapatılması, güvenlik kulübeleri ve bariyerleri ve de su kuyularının kaçak olduğunu savunan site sakinleri, ayrıca, sitenin çevresinin kapatılmasıyla kamuya açık olması gereken 2040 ve 2040/2 sokakların da kapatıldığının altını çizdi. Vatandaşlar, yılda 20 milyon lira aidat ödediklerini, bunun nereye, neden harcandığını bilmediklerini söyledi.

Kiracılar da mağdur

Toplanan aidatlarda sitenin demirbaşlarına ödenen paraların da olduğunu dile getiren site sakinleri, kiracıların aidatlarının bu şekilde usulsüz olarak kullanıldığının altını çizdi. Kiracıların demirbaşlara katılmaması gerektiğini açıklayan site sakinleri, bu konuda kiracıların da mağdur edildiğine değindi.