Haber / Didar DEMİRCİ

İstanbul'da, 4 Ekim'de ‘çevre kirliliğine neden olduğu' gerekçesiyle kağıt toplayıcıların depo olarak kullandığı yere yapılan baskın, kağıt toplayıcılığı gerçeği gündeme taşıdı. Olayda polisin sert müdahalesiyle karşı karşıya kalan kağıt toplayıcıları, “Alın terimizle, insanların gönül rızasıyla çöpe attığı, dönüştürülebilir maddeleri dönüştürerek, aile ekonomimize katkı sunuyoruz. Ekonomik krizde yaşanan bu kadar işsizlik varken, işimizi elimizden almaya çalışıyorlar” sözleriyle isyan etmişti. İzmir’de sayıları 2 bini aşan sokak kağıt toplayıcılarından yalnızca biri olan Naile Çeşme (48), kışın soğukta yazın sıcakta bin bir güçlükle kağıt topladıklarını ve gün sonunda kayda değer bir kiloya ulaştılarsa 100 lira kazanabildiklerini anlattı. Çeşme, “Geçinemiyoruz” diyerek isyan etti.

39 YILLIK EMEK

Ailesinin de bu işi yaptığını dile getiren Çeşme, 39 yıldır sokaktan kağıt topladığını söyledi. Çeşme, “İlk okul terkim. 9 yaşımdan beri bu işi yapıyorum. Ailemle birlikte sokaktan kağıt toplar sonra onları götürür satar, eve ekmek getirirdik. 14 yaşıma geldiğimde evlendirildim. Evlendikten sonra da bu işi yapmaya devam ettim. 3 çocuğum oldu. 2’si evli, en küçük ise benim yanımda. Kocam ise cezaevinde. Yıllardır onun cezaevinden çıkmasını bekliyorum çünkü artık tek başıma mücadele edemeyecek kadar yoruldum” dedi. Yanında kalan en küçük oğlunun liseye kadar okuduğunu bildiren Çeşme, “Eğitim masraflarını karşılayamadığımdan dolayı çocuklarımı okutamadım. En küçük oğlum şimdi askere gitmeyi bekliyor. Askere gidene kadar da benimle bir kağıt toplayacak” diye konuştu.

'KARŞILIĞI YOK'

Canla başla sabahtan akşama kadar sokak sokak dolaşıp topladıkları kağıtların gün sonunda hiç ettiğini söyleyen Çeşme, “Kazancımız yaptığımız işe göre değişiyor. Çok iş yaptıysak bize 100 lira veriyorlar. Ben yazın sıcakta gezemiyorum. Şeker hastasıyım ve dizlerim tutmuyor. Rahatsızlıklarım nedeniyle arabayı çekmekte zorlanıyorum. O nedenle de kazancım düşmeye başladı” diye konuştu. Tek göz odaya hayatlarını sığdırdıklarını ifade eden Çeşme, “Tek oda bir evde kalıyoruz. Onun da kirası 300 lira. Kazandığım kirayı karşıladı diyelim, pazara markete gidemiyoruz. Üzerimize giyecek kıyafet alamıyoruz. Günlük ne varsa onunla karnımızı doyurmaya çalışıyoruz” sözlerini kaydetti. Kaymakamlığın destekleriyle yeşil kart sahibi olduğunu belirten Çeşme, “Arada bir kömür ve gıda yardımı yapılıyor. Onlar da olmasa yaşayacak gücümüz yok. Her şey çok pahalı, geleceğe karşı bir umudumuz hayalimiz kalmadı” ifadelerini kullandı. Çeşme son olarak, çoğu sokak kağıt toplayıcısının geçinemediği için hırsızlık gibi suçlara karıştığını açıkladı.