Haber / Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı ilk meclisinden depremzedeler için ada bazında başvurularda yüzde 30, parsel bazında başvurularda yüzde 20 emsal kat artışı kararı çıktı. Karara ilişkin 9 Eylül Gazetesi'ne açıklamada bulunan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, İzmir il genelinde parsel bazında yüzde 30 emsal kat artışı talepleri olduğunu hatırlattı. Öte yandan alınan kararın bir ilk olduğuna dikkat çeken Özkan, “Emsal hiç yok dendi. Ancak depremzedelerin dayanışmasıyla yüzde 20 emsal kat artışı aldık. Bu çok önemli ama yeterli değil. Yaramıza merhem olmaz” dedi.

'SİYASET YAPTILAR'

Depremzedelerin 11 aydır ‘emsal yok’ denilerek oyalandığını, bugün ise tek meclisle parsel bazında yüzde 20 emsal kat artışı kararı alındığını vurgulayan Özkan, “Belediye ile Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın ortak hareket etmesini bekledim. Ben siyaset yapılmasın istedim. Ama siyaset olmaz diyenlerin hepsi hep siyaset yaptı. İstiyorlar ki emsal artışı bizim sayemizde oldu. Konuşurken herkes depremzedenin yanında olmak için konuşuyor. İyi niyetli olduklarının farkındayız ama yapılanlar da yaraya merhem olmuyor” diye konuştu. Öte yandan depremzedelerin kirada geçim savaşı verdiğini dile getiren Özkan, “Burada emekliler var, asgari ücrete çalışanlar var. Bu insanların evlerini yeniden yaptırabilmesi için en az yüzde 30 emsal kat artışı şarttı. Bir de üzerine devletten beklediğiniz 0 ‘sıfır’ faizli kredi de çıksaydı o zaman zorlanmadan evlerimizi yeniden yaptırabilirdik. Ada bazında verdikleri yüzde 30’luk emsal kat artışını gerçekleştirmemiz kolay değil. Aynı adada hasarsız olan binalar da var. Hasarsız olan binadakiler neden evlerini yeniden yaptırmak istesin ki” dedi.

SOYER'E ÇAĞRI

İl genelinde ve parsel bazında yüzde 30 emsal kararı beklediklerini söyleyen Özkan, sözlerine şöyle devam etti: “Bu işi lütfen ilçe belediyelere bırakmayın. K alanlarında olduğu gibi olursa bizim işimiz daha da zorlaşır ve biz bir yıl daha bekleriz. Bir yıl daha beklemek bizi ekonomik açıdan daha da yoracaktır. O nedenle Büyükşehir meclisi bizler için bir kere daha toplansın ve tüm ilçe belediyelerin emsal artışı kararını konuşup tek seferde bu işi halletsin. İlçe belediyelerini bekleyecek gücümüz kalmadı. İzmir’de yaklaşık 300 bin kişi emsal artışı bekliyor ki evlerine kavuşabilsinler. Bu kadar insan evini terk etti. Kiraya çıktı. Kira fiyatları artıkça artıyor.”

Öte yandan odaların dava açacağı konusundaki tartışmalar konusunda da konuşan Özkan, “Dava açmak yerine güvenli, sağlam binalar yapmamıza yardımcı olsunlar. Bizler depremzedeyiz. Bunu unutmasınlar” ifadelerini kullandı.

Şehircilik açısından riskli bir karar

İzmir Ticaret Odası 71. Mühendislik Komitesi Meclis Üyesi, İmar, Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Komisyon Başkanı Levent Bendeş, yüzde 30 emsal artışının endişe verici olacağını belirtti. Bu kararın belli bir bölgeye avantaj sağlayıp, diğerlerine sağlanmamasının sorun yaratacağını ifade eden Bendeş, bu düzenlemenin dava konusu olup, tüm kent için emsal haline gelebileceği uyarısını yaptı. Bayraklı'nın alt yapı ve donatı bakımından bu denli emsal artışına hazır olmadığını vurgulayan Bendeş, konunun mahkeme götürülmesi halinde yüzde 10'luk artışın bile tehlikeye girebileceğine dikkat çekti. Bendeş, “Yüzde 20 artış aslında nüfusun da yüzde 20 artması anlamına geliyor. Yeni otopark, okul ve sosyal alanlara ihtiyaç duyulacak. Keşke ada bazında 2 blok yan yana yapılacağına üst üstü yapılsa ve açılacak alana da sosyal donatılar yapılsa çok daha doğru bir karar olurdu” dedi.