HABER/ Özge GÜNERKEN

Yurtdışında hem engelli vatandaşların sosyal yaşama adaptasyonlarını sağlayan hem terapi görevini üstlenen rehber köpekler, henüz ülkemizde yeterince yaygın olmasa da bu konuda çalışmalar sürüyor. Türkiye’de; göremeyen kişilere hizmet vermek üzere rehber köpeklerin yetiştirilmesi için 2014’ten bu yana canla başla savaşan bir kurum var; Rehber Köpekler Derneği. Derneğin Başkanı Avukat Nurdeniz Tunçer, hedeflerinin farkındalık yaratmak olduğunu söylüyor. “Türkiye'de henüz yolun çok başındayız. Şu an 4 rehber köpeğimiz görev başında. Hedefimiz tabii ki sayıyı artırmak” diyen Tuncer, derneğin çalışmalarını şöyle özetliyor: “Okullarda seminerler düzenliyoruz, stantlar açıyoruz. Rehber köpeklerin sayısını artırmak üzere çalışıyoruz. Ayrıca rehber köpek sağladığımız kişilerin veteriner ve mama hizmetlerini temin ederek iş ve sosyal hayatlarında yasal açılardan destek gerektiğinde yardımcı oluyoruz.”

Rehber köpek nedir?

Kendisi de görme engelli olan Başkan Tunçer rehber köpekleri şöyle tanımlıyor: “Rehber köpekler göremeyen kişilerin güvenli bir biçimde bir yerden bir yere ulaşmasını sağlar. Göremeyen kişiyi kaldırım başında, merdivenlerde uyarır, engellerin etrafından dolaşır. Türkiye için sadece Golden Retriever ve Labrador Retriever cinsi köpekler rehber köpek olabilmektedir. Yavrularımız 8 haftalıkken bağış yoluyla alınıyorlar. Uysal olmaları, genetik rahatsızlık taşımamaları bizim için en önemli unsurlar. Yavrularımız bir yıl boyunca gönüllü aile yanında kalıyorlar ve burada temel itaat eğitimlerini alıyorlar. Komut almayı, masaya ve koltuğa atlamamayı vs. öğreniyorlar. Daha sonra en az üç ay, en fazla altı ay sürecek olan rehberlik eğitimi alıyorlar. Görme engelli ile dört haftalık eğitim sonucunda sınavı geçenler rehber köpek olarak görevlerine başlıyorlar.”

Derneğin uzun vadeli planları arasında, rehber köpek kullanımını yaşlılar, otizmli çocuklar vb. gibi alanlarda yaygınlaştırmak da var. Başkan Nurdeniz Tunçer, “Şu an rehber köpek olamayan bir köpeğimiz zihinsel yetersizliği olan çocuklarımızla terapi amaçlı çalışmaya başladı. Diğer konularda da istediğimiz eğitim programlarını açtırdığımız takdirde çalışmalar başlatmayı planlıyoruz” diyor. Derneğe her türlü desteği beklediklerini de dile getiren Tunçer, vatandaşların Twitter ve Instagram’dan rehberkopekler; Facebook’dan ise Rehber Köpekler Derneği adı ile kendilerine ulaşabileceklerini aktarıyor.

Aslan sayesinde hayatı değişti

Rehber Köpekler Derneği sayesinde hayatı değişen görme engelli Yusuf Uçar ise hikayesini şöyle anlatıyor: “1989 Hatay doğumluyum, 8 yaşında glokomdan dolayı görme yetimi kaybettim. Görme engellilere özel bir spor olan Goalball’da milli takım oyuncusuyum. İstanbul’da tek başıma yaşıyorum. Rehber köpeğim Aslan ile 20 Eylül 2017 tarihinde tanıştık. Kısa bir zaman içerisinde ona öyle bir alıştım ki vücudumun bir parçası gibi artık. Yol arkadaşım olması dışında, ev arkadaşım, gözlerim, kısacası benim çocuğum diyebilirim. O hayatıma girdikten sonra çok daha hassas oldum her konuda. Aslan hayatıma girdikten sonra hayatım her konuda çok kolaylaştı, yollarda rüzgâr gibi uçtuğumu hissediyorum. Onunla yürürken hızım iki katına çıktı. Aramızda olan duygusal bağ, sevgi, saygı bunların hepsini bir kenara alalım kim benim yerime bakabilir, görebilir? Aslan ile beni buluşturan Rehber Köpekler Derneği’ne, tüm gönüllülerine ve destekçilerine sonsuz teşekkürü bir borç bilirim.”