İzmir’in Karaburun ilçesinde, rüzgar enerjisi santrali (RES) projesini yapan firma hakkında mahkemenin verdiği üretim lisansının iptali ve yürütmesinin durdurulması kararı, Danıştay tarafından da onandı.

Karaburun’da ‘Karaburun RES Projesi’ni gerçekleştiren firmaya karşı Karaburun Çevre Kültür ve Turizm Birliği ile Karaburun Kent Konseyi temsilcileri firmanın üretim lisansının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı. Ankara Bölge İdare Mahkemesi, çevrecileri haklı bularak yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu kararın ardından Ankara 8. İdare Mahkemesi, oybirliğiyle aldığı kararla, 47 adet ilave türbinin ÇED dosyasındaki koordinatlarından farklı yerlerde gösterildiği ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) buna rağmen tadil ettiği üretim lisansını iptal etti. EPDK'nın temyizi sonucu Danıştay 13.Dairesi tarafından karar bozularak üretim lisansı yeniden geçerli hale geldi. Karaburunlu davacıların vekili Avukatı Cem Altıparmak tarafından bozma kararının kaldırılması ve bir önceki iptal kararını onanması için yeniden Danıştay 13.Dairesi'ne başvuruda bulunuldu. Danıştay 13. Dairesi, kendisinin verdiği bozma kararını kaldırarak Ankara 8. İdare Mahkemesi'nin üretim lisansını iptal eden kararını onadı. Kararın onanmasının ardından Karaburun Kent Konseyi tarafından yapılan açıklamada "Böylesi, doğaya, insana hoyrat bir uygulamayla yenilebilir-temiz enerji adı altında bu nadir doğanın, yaban hayatının, tarım, mera ve turizm alanlarımızın kısacası Karaburun’da yaşamın yok edilmesine rıza göstermeyeceğiz. Danıştay'ın bu kararıyla birlikte Lodos Karaburun Elektrik A.Ş.'nin hukuken geçerli ve yürürlükte olan bir üretim lisansı kalmamıştır. Firmanın geçerli bir üretim lisansı olmadığı sürece ÇED başvurusunda bulunması ve bu başvuruya ilişkin olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ÇED sürecini başlatması, ÇED hakkında olumlu ya da olumsuz bir karar verebilmesi hukuken mümkün değildir" denildi. DHA

Ne Olmuştu?

İzmir’in Karaburun ilçesinde 50 türbinden oluşan Rüzgar Enerji Santrali’ne (RES) 47 türbin ilave ederek toplam gücü 223 megawata çıkartmayı planlayan Lodos Elektrik Üretim Şirketi’nin hamlesi, bölge halkına takıldı. Kapasite artışı projesi için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararına karşı İzmir 6. İdare Mahkemesi’nde dava açan Karaburun Yurttaş Davacılar ve Karaburun Kent Konseyi, yargıdan beklediği haberi aldı. ÇED olumlu kararı, mahkeme heyetinin oy birliği ile verdiği karar sonrası iptal edildi. Bunun üzerine firma, proje dosyasında türbini kurmayı planladığı alanı değiştirdi. ÇED dosyasında 38 kilometrekare olan proje sahasını 104 kilometrekareye çıkaran ve türbinleri taşıyan firma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ikinci kez ÇED olumlu kararı aldı. Proje sahası mevcuttan 3 kat daha fazla olmasına rağmen Bakanlık tarafından verilen ÇED olumlu kararı, ilçede yaşayan vatandaşları çileden çıkardı. Vatandaşlar, Karaburun Yarımadası’nda; tarım, mera alanları, orman arazileri ve çok değerli doğasıyla 104 kilometrekarelik bir alanın şirkete tahsis edilmesine itiraz etmişti.