Karaburun halkı, ilçede kurulması planlanan balık çiftliğine itiraz dilekçelerini Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne verdi. Avukat Şehrazat Mercan, proje için “Karaburun'u öldürecek kadar etkili” dedi.


Haber / Umut KARAKOYUN

İzmir Karaburun’da, Agromey Balıkçılık tarafından kurulması planlanan balık çiftliğine itirazlar, Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’ne taşındı. Projenin, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İKD) toplantısı öncesi, bilimsel içerikli itiraz dilekçelerini yetkililere veren Karaburun halkı, ÇED sürecinin durdurulmasını istedi. Kurum önünde yapılan basın açıklamasında konuşan CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi çevreci avukat Şehrazat Mercan, proje taşıdığı tehlikeye dikkat çekti. CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise konuyu TBMM gündemine taşıyarak takipçisi olacaklarını açıkladı. Vatandaşlar ise ellerinde, Karaburun’da balık çiftliği istemediklerine dair dövizler taşıdı. Basın açıklamasını okuyan vatandaşlardan İlhan Yıldız, doğacak sorunlara dikkat çekerek, projenin iptalini istedi.

İLÇEYİ ÖLDÜRECEK

Çevreci avukat Şehrazat Mercan, “Kentimiz, denizi, kıyıları, varlıkları yönünden merkezi idare tarafından son derece kötü yönetiliyor. Sığacık'ta açtığımız onlarca davada, bu kıyıların turizm, tarım ve arkeoloji değerleri ile kalkınacağı yönünde planlar var. Bu yönde tespitler var ve Yarımada bu yönde gelişiyor. Ama sanki bu planlar yokmuş gibi merkezi idare buraya sürekli balık çiftlikleri ile ilgili süreçler yürütüyor” dedi. Yapılan itirazlara rağmen “ÇED olumlu” veya “ÇED gerekli değildir” kararlarının verildiğini söyleyen Mercan, Karaburun’da kurulmak istenen balık çiftliğinin kapasitesine dikkat çekti. İlçe turizmini, hayatını, çalışmasını, ekonomisini tamamen sıfıra indirecek kadar etkili bir çiftlik olduğunu belirten Mercan; “Karaburun’u bekleyen tehlike, sadece denize girememek değil. Proje dosyasında öngörülmeyen riskler var. Denizin bu şekilde kullanılması, kıyıya da baskı kuracak. Kıyıda lojistik destek için pek çok yem deposu, işleme tesisi ve bunların malzemelerini koyarak kıyıları mahvedecekler. Bu sadece denizde yapılacak bir faaliyet değil, bütün Karaburun’u öldürecek kadar etkili bir proje. Firmalar el değiştiriyor ya da isim değiştiriyor ama Karaburun’dan vazgeçmiyor. Biz de mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz ve balık çiftliğini yaptırmayacağız.”

BURASI YERİ DEĞİL

CHP'li Bayır ise, firmanın, sanki balık çiftliğinin yerini değiştiriyormuş gibi, yeniden daha geniş bir alana balık çiftliği kurmak istediğini vurguladı. Bayır, açıklamasında şu bilgilere yer verdi: “Son iki yılda yapılan araştırmalara göre kişi başı balık tüketimi 8 kilodan 6 kiloya düşmüş. Avrupa’da bu 22 kilo. Balık üretilmesin demiyoruz ama bunun yeri burası değil. Sadece ihracat yapmak için balık üretimi ile kendi körfezimizi, doğamızı, ekolojik dengemizi doğru bulmuyoruz. Halk, yaşam alanlarını korumaya çalışıyor. Biz de bu konuyu Meclis gündemine taşıyarak konunun takipçisi olacağız.” Açıklamanın ardından vatandaşlar dağıldı.

600 futbol sahası büyüklüğünde

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır kurulması düşünülen balık çiftliklerinin, yaklaşık 4 milyon metrekare yani 4 bin dönümlük bir alanı kapladığını, bunun da 600 tane büyük futbol sahasına eşit olduğunu açıkladı. Bayır; “Bunlar yapıldığı zaman bırakın Karaburun’da tekneyle gezmeyi, normal yerli balıkçının balık avlayarak geçimlerini temin etmesini, ilçe çöplüğe dönecek. Buradaki insanların tamamı, kendi çocukları ve torunlarının gelecekleri için bu eylemleri yapıyor. Bölge halkı haklarını arıyor. Bu sese kulak tıkanmaması gerekiyor” dedi.