Haber/  Gökçe ADAR

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, 1 Ocak 2020'den itibaren geçerli olacak asgari ücretin tespiti için bugün saat 14:00'te toplanması üzerine açıklamada bulunan Genel-İş İzmir 5 No'lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara, belirlenecek olan asgari ücretin işçiler için bir kazanım olması gerektiğini ifade etti. Kara, asgari ücretin belirlenme sürecinde toplu pazarlık süreci ele alınması gerektiğini söyleyerek, “Toplantı masasında yine Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı var, yine hükümetle uyumlu sendikalar ve sendikacılar var. Asgari ücret için belirlenecek en ufak kazanım dahi kapalı kapılar ardında, toplumdan ve işçilerden gizlenerek yapılmamalı. Anlaşmazlık durumunda işçiler üretimden gelen gücünü kullanmalı ve yasal zeminler oluşturulmalı. Bu konu 2020 asgari ücreti belirlenme aşamasındayken, mecliste grubu olan tüm siyasi partilerle görüşülüp yasalaşması sağlanmalı, asgari ücretle çalışan tüm işçilere bu hakkı derhal verilmeli” diye konuştu.

Direnmeyeceklerse çekilsinler

İşçilerin yaşam şartlarını iyileştirmeyen bir ücretin kendileri için kabul edilemez olduğunu dile getiren Kara, şöyle devam etti: “Son açıklanan ekonomik pakette 2019 yılı sonunda enflasyon yüzde 9, 2020-2021-2022 yıllarında ise yüzde 5 olacağı ilan edilmişti. Öyle gözüküyor ki; bu oranlarda zam yapacaklarını şimdiden ilan ediyorlar. Biz işçiler, bu oyuna seyirci kalmayız. Krizin bu kadar hissedildiği bir ortamda, taleplerimizi karşılamayan ücretin karşısında duracağız. Yıllardır bu oyunun bir parçası haline gelen ve milyonlarca işçinin ücretinin belirlemesinde işçileri temsil eden Türk-İş yetkilileri, bu sefer işçiler için ortalığı karıştırmalılardır. İşçilerin olduğu meydanlarda, fabrikalarda, sokaklarda tıpkı kıdem tazminatı hakkımız gibi tavır sergilemelidir. Türk-İş yetkilileri korkmamalı, temsil ettikleri işçilerin haklarını almak için mücadele etmelidir. Ülkede her şeyin yüzde 30 ile yüzde 60 arasında zamlandığı bu süreçte korkmadan işçilerin talebini söylemeli, yapamayacaklar ise de çekilmelidirler.”

İşçiler yoksullaştırılıyor

“Sermayenin asgari ücret karşılığı istediği diyetler sarayın ekonomi belgelerinde yer almaktadır. İşçi sınıfı bu diyeti ödemeyecek ve mutlaka direnecektir” diyen Kara, işçilerin giderek yoksullaştığını şu sözlerle anlattı: “2013 yılında milli gelir 12 bin 480 dolar iken 2019 yılı ikinci çeyreğinde 8 bin 812 dolar. Bu ülkenin ve çalışanların ne hale geldiğinin bir göstergesidir. Bu bizim yoksullaştığımızın bir kanıtıdır. Sarayın ekonomi politikası çökmüş krizin faturasını EYT’ li milyonlarca çalışan asgari ücretliye kesilmek istemektedir.” 2019 yılında asgari ücret aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş, aylık net 2 bin 20 lira 90 kuruş, günlük brüt 85 lira 28 kuruş olarak belirlenmişti.