Haber/ Özge GÜNERKEN

İzmir’in Çiğli ilçesi Çarşı merkezinde park halindeki bir aracın şoförü, yolun kaldırıma yakın kısmında yatan köpeği gördüğü halde üzerine sürdü. Sürücü, köpeğin üzerinden geçerken, zavallı hayvan aracın altında sıkıştı. Araç durmak zorunda kalınca olayı gören çevredeki vatandaşlar tarafından köpek zorlukla kurtarıldı. Şoför tüm bu olaylar sırasında yerinden kalkmazken, yolcu koltuğundaki kadının araçtan inerek duruma baktığı, sonra da hayvanı o şekilde yolun ortasında bırakıp gittikleri korkunç olayın görüntüleri güvenlik kameralarınca kayıt altına alındı. 

21 Şubat Cuma günü öğle saatlerinde gerçekleşen olayın arından Çiğli Belediyesi Veteriner İşleri ekipleri gelerek yaralı köpeğe ilk müdahaleyi yaptı. Durumu ciddi olan köpeğin tedavisi ise halen Çiğli Belediyesi’nin koruması altında özel bir hayvan hastanesinde sürüyor. 

HAYTAP devreye girdi

Olayla ilgili videonun sosyal medyada yayınlanması sonrasında Hayvan Hakları Federasyonu-HAYTAP devreye girerek suç duyurusunda bulundu.

HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder tarafından Çiğli Kaymakamlığı ve Çiğli Emniyet Müdürlüğü’ne yazılan şikâyet dilekçesinde 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hatırlatılarak, bu tip kazalarda sürücünün çarptığı hayvanı en yakın veteriner kliniğine götürmekle yükümlü olduğu, ayrıca kazada kasti unsurlar bulunduğu ve trafik kurallarının da ihlal edildiği belirtildi. 

“Üzerinden geçtikleri köpeği öylece bırakıp gitmeleri kabul edilemez” diyen HAYTAP Temsilcisi Önder; aracın sahibinin bulunarak, 5199 sayılı kanun gereği idari ceza verilmesi, dikkatsiz araç kullanması ve trafik kurallarını ihlal etmesi nedeniyle ayrıca ceza verilmesini, bunun yanı sıra da klinik masraflarının sürücü tarafından ödenmesini talep ettiklerini bildirdi.

Çiğli Belediyesi sahip çıktı

Öte yandan kazadan hemen sonra Çiğli Belediyesi Veteriner İşleri’nce alınan köpeğe ilk müdahale yapıldı. Ancak belediyenin klinik imkânlarının yetersiz kalması nedeniyle köpek vakit kaybedilmeden donanımlı bir özel kliniğe sevk edildi. Konuyla ilgili Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü resmi sosyal medya hesabından şu açıklamayı paylaştı: “Hızlı bir şekilde Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından bölgeden alınan sokak sakinimiz, ilk müdahalenin ardından durumunun ağır olması nedeni ile Belediyemiz tarafından Çiğli'de bulunan özel İzmir Hayvan Hastanesi’ne sevk edilmiştir.

Kent sakinimiz üzerinde tespit edilen çip ne yazık ki sahibi tarafından terk edilen bir patili dostumuzla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Özel İzmir Hayvan Hastanesi’nde tedavi gören hastamız, Çiğli Belediyesi’nin koruması altındadır.”

Engelli kalabilir

İzmir Hayvan Hastanesi’nde köpeğin tedavisini gerçekleştiren Veteriner Hekim Aykut Çokoğullu ise, ölümcül tehlikenin atlatıldığını belirterek şu bilgileri verdi: 

“Göğüsteki problem tamamen çözüldü. Artık kaburgaların kırığına bağlı oluşan yırtıklar toparlandı. Tek dezavantaj ise omurga. Omurgada L7-S1’de oluşan kırıktan dolayı maalesef çok fazla sinir hasar almış. Biraz daha toparlanıp iyileştikten sonra gözlemleyeceğiz, hangi sinir ne kadar hasar aldı o zaman görebileceğiz. Maalesef köpeğin yürüyememe ve felç kalma ihtimali var.  Yüksek ihtimalle hep engelli kalacak çünkü sinir hasarı ciddi boyutta. Yaklaşık 1 hafta daha bizde kaldıktan sonra taburcu edebileceğimizi düşünüyoruz.”

Kanun ne diyor?

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 1. Maddesi şöyle diyor:

• “Bu Kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.

14. Maddenin a bendi ise şu şekilde:

• “Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek” cezaya tabidir.

21. Maddede ise trafik kazaları ile ilgili şu açıklama yapılmış: 

• “Bir hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücü, onu en yakın veteriner hekim ya da tedavi ünitesine götürmek veya götürülmesini sağlamak zorundadır.”