Haber: Murat ERVİN

Dokuz Eylül gazetesinin duyurduğu ‘Esnafa 210 milyon liralık yük’ haberinin ardından CHP İzmir Milletvekili Avukat Murat Bakan, Vali Yavuz Selim Köşger ile görüşerek uygulamanın olumsuzluklarını anlattı. Esnafın zor günler yaşadığı bir dönemde ortalama 3 bin 500 lirayı bulan kamera sisteminin bu kesimi daha da zorlayacağını ayrıca tebliğin özel hayatın ihlali anlamına da geleceğini vurgulayan Milletvekili Bakan, yaptıkları görüşmeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Sayın Valimiz ile konuyu birlikte değerlendirme kararı aldık. Uyuşturucu ile mücadele ve 18 yaşından küçük çocukların tütün kullanımı noktasında hemfikiriz fakat kamera kullanımı konusundaki endişelerimizi anlattık. O konuyla ilgili de bir çalışma yapıp, Vali Bey'e sunacağız. Güvenlik ve özgürlük dengesinin nasıl korunacağına yönelik endişelerimizi dile getirdik. Kendileri de bu konuları içeren bir çalışma yaptıracağını belirtti.

“İPTAL EDİLMELİ”

“Bu süreci istişare ederek, beraberce yürütmeye karar verdik. Şu an uygulama veya iptal ile ilgili bir gelişme yok” diyen Bakan, “Biz yürütmeyle ilgili kaygılarımızı ilettik. Açıkçası bizim tebliğin iptaline yönelik beklentimiz var. Şu anda bu çalışmanın okul çevreleriyle kısıtlı olduğunu sayın valimiz belirtti. Okulların yakınlarındaki çevrelerde sadece tütün ve alkol değil uyuşturucu ile mücadele için de bu kararı aldıklarını açıkladı. Şu an tebliğ hemen uygulamaya geçmiyor. Bizlere de düşüncelerini anlatıp konuyu istişare ederek karar verecek.”

FİŞLENME KORKUSU

Bir sonraki görüşmenin iki tarafın da hazırlığını tamamladığı zaman olduğunu açıklayan Bakan, “Sanıyorum Vali Bey, İzmir’in tüm milletvekillerini davet edip bu girişimi anlatacak. Biz CHP olarak uyuşturucuya ve çocuklarımıza alkol ile sigara satılmasına karşıyız fakat kamera sisteminin vatandaşlarda tedirginlik yarattığını söyledik. Özgürlük ve güvenlik dengesi, özgürlükler aleyhine bozulmasın istiyoruz. Vatandaşların fişlenme korkusuyla ilgili konu gündeme geldi. Vali Bey bu kayıtların kesinlikle başka amaçlar için kullanılmayacağını; sadece bir suç durumunda kayıtların alınarak izleneceğini iletti. Fakat bu konuda kendisiyle henüz hemfikir değiliz” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

İzmir Valiliği geçtiğimiz hafta, emniyet müdürlüğü ve ilçe belediyelere yazı göndererek alkol ve sigara satılan tüm işletmelere kamera zorunluluğu getirdi. Alınan karara göre özellikle satış yapılan yerlerin içerisine ve dışına, kasa ve ödeme noktalarının olduğu alanlara kamera yerleştirilmesi zorunlu olacak. Buraya takılan kameralar, işletme açık bulunduğu sürece kayıt yapacak. Ortalama 3 bin 500 lirayı bulan kamera sistemi tekel bayileri, alkol satış noktaları, alkol satışı yapılan marketler ile alkol restoranları gibi yaklaşık 50 bin esnaf etkileyecek ve esnafa 210 milyon liralık yük getirecek.