Haber / Gökçe ADAR

Denizden ilham alarak üreten kadınların buluştuğu ve bir sosyal girişim olan Mavi Pazaryeri, denizel yaşamın ve denizlerin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak amacıyla; takı koleksiyonları, ev dekorasyon ürünleri, çocuk-yetişkin kitapları ve hediyelik e-kartlar gibi ürünleri satışa sunuyor.  Üretilen ürünler hem www.mavipazaryeri.com hem de e-ticaret sitesi olan 'Trendyol, instagram, facebook ve good4trust' gibi sitelerde meraklılarına sunuluyor. Kadın Balıkçılar Derneği iktisadi işletmesi olan Mavi Pazaryeri ekibiyle oluşturdukları Mavi Pazaryeri girişimiyle, tutkusu deniz olan kadınların bir araya geldiğini ifade eden Mavi Pazaryeri Genel Müdürü Melike Gündüz, “Dünyaya saygılı, adil, temiz üretim yapan, tutkusu denizler olan kadınlarla bir araya gelerek, onların yaptıkları ürünleri web sitemiz Mavi Pazaryeri’nde satışa sunuyoruz. Böylece hem ürünleri yeterince pazarda tanıtamamış, satış ve tedarik zincirlerinde problem yaşayan kırılgan/dezavantajlı kadınlarla iş birlikler oluşturuyor hem de denizel sektörlerde çalışan kadınları toplumsal, ekonomik ve mesleki olarak iyileştirmek için güçlerimizi birleştiriyor ve derneğimizde projeler üretiyoruz” diye konuştu.

HEDEF, ÇEŞİTLİLİĞİ ARTIRMAK

Yeni ürünleri geliştirdiklerini ifade eden Gündüz, yıl sonuna kadar hedeflerinin ürün çeşitliliğini artırmak olduğunu dile getirdi. Gündüz, “Şu an iş birliği içerisinde olduğumuz üretici kadınlar ile yeni kataloglar ve ürünler geliştirmekteyiz. Yıl sonuna kadar hem çalıştığımız üretici sayısını hem de ürün çeşitliliğini arttırmayı hedeflemekteyiz. Üretici olmak isteyen üretici kadınlarımız web sitemiz üzerinden 'Üretici Ol' formunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirler. Mavi Pazaryeri’nin tüm geliri Kadın Balıkçılar Derneği’nin proje ve çalışmalarında kullanılıyor. Bu yolculuğa liderlik etmekten büyük bir mutluluk ve gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

KADIN BALIKÇILAR DERNEĞİ

Kadın Balıkçılar Derneği, kıyısal, sucul ve denizel ekosistemin kullanıcılarından biri olan kadınları toplumsal, ekonomik ve mesleki olarak güçlendirmek, denizel ekonomiyi sürdürülebilir kılmak ve bilginin üretimine ve geliştirilmesine katkıda bulunarak doğaya ve insana değer yaratan yenilikçi çalışmalar yürütmek amacı ile kurulmuştur. Yaklaşık 4 yıl süren 'birlikte çalışma, üretme' fikri ve görüşmeleri neticesinde 8 Mart 2019 tarihinde ismini ve ilhamını da Ege’nin Kadın Balıkçıları projesinden alan Kadın Balıkçılar Derneği; deniz ve kıyı koruma alanları, korunan alanlar ve balıkçılık konusunda uzmanlaşmış kadınlar (balıkçı, akademisyen, biyolog, siyaset bilimi, su ürünleri, ekosistem ve planlama uzmanı) tarafından kurulmuştur.