Haber/ Sinan KESKİN

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından son yıllarda yapılan çevre düzenlemeleri, restorasyonlar ve bu yıl hayata geçirilen Pagos Üretici Pazarı ile İzmir'in cazibe merkezi olan Kadifekale, içerisinde bulunan mescid nedeniyle İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü envanterine alındı. Kullanım hakkı uzun yıllardır İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde bulunan Kadifekale’de tüm restorasyon çalışmaları askıya alındı. Kadifekale içerisinde yer alan dokuma tezgahlarının ve yeni hayata geçirilen Pagos Üretici Pazarı’nın ne olacağı ise belirsizliğini koruyor.

Mescit gerekçe oldu

Geçtiğimiz yıl İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün, Kale içinde yer alan 14. Yüzyılda Yusuf Baba Vakfı tarafından vakfedildiği bilinen mescidi restore etmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden talep ancak belediyenin bu talebi cevapsız bırakması nedeniyle 5737 Sayılı Vakıflar Kanunu’nun 30. Maddesine istinaden mescidi ve mescit ile aynı parselde bulunan Kadifekale'nin tamamını devraldığı öğrenildi. Müslümanlara ait İzmir'deki ilk ibadethane olduğu bilinen mescidin restore edilerek yeniden ibadete açılması planlanıyor. Ancak uzun yıllardır Kadifekale ve çevresinde çevre düzenlemeleri yapan geçtiğimiz yıllarda binlerce yapıyı istimlak ederek Kale'yi görünür hale getiren, yürüttüğü projelerle Kale ve çevresinin cazibe merkezi olmasını sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi ise Kale'nin yeniden belediyeye devri için yasal yollara başvurdu. Önümüzdeki ay görülecek olan davanın sonucu merakla beklenirken bu süreçte Kale'de yürütülen tüm restorasyon çalışmaları askıya alındı. Öte yandan uzun yıllardır kale içinde dokuma tezgahları bulunan ve elişi ürünler satan kadınlar ile geçtiğimiz günlerde hayata geçirilen Pagos Üretici Pazarı'nın durumu mahkemenin vereceği karar sonrası netleşecek.

Tezgahlar için tebligat

Ocak 2019'dan itibaren İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne geçen Kadifekale'de uzun yıllardır dokumacılık yaparak geçimlerini sağlayan kadınlara Temmuz ayında bir tebligat gönderilerek geçmişe dönük işgaliye bedeli istendiği öğrenildi. Kadınlara, 18 Temmuz tarihinde “Kullanım Bedeli ve Sözleşme” başlığıyla gönderilen tebligatta şu ifadeler yer aldı; “İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı mülkiyetinde iken 5737 sayılı Vakıflar Kanununun 30. Maddesi ile Medeni Kanun ve 5737 Sayılı Kanun Hükümleri gereğince İdaremizce yönetilen Mazbut ‘Yusuf Baba Vakfı’ adına 30 Ocak 2019 tarihinde tescil edilen İzmir ili, Konak ilçesi, İmariye Mahallesinde bulunan ve Kadifekale olarak bilinen tapunun 1625 ada, 2 Nolu parselinin Yöresel Hediyelik Eşya Satış Yeri olarak kullanıldığı mahallinde yapılan incelemeler sonucunda tespit edilmiştir. Söz konusu alan için Bölge Müdürlüğümüzce 01 Şubat 2019 tarihinde geçerli olmak üzere aylık 150 TL kullanım bedeli tespit edilmiştir. Alınan kullanım bedelinin (01.02.2019-01.07.2019 tarihleri arası toplam 900 TL) Vakıflar Bankası İzmir Şubesinde bulunan İdaremiz hesabına en geç 30 gün içinde ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca kira sözleşmesi yapmak üzere kurumumuza başvuru yapılması gerekmektedir. Aksi halde alacakların 6183 Sayılı Amme Alacakların Tahsil Usulü Hakkında Kanun çerçevesinde tahsil edileceği ve tüm masrafları tarafınızdan karşılanmak üzere 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununun 75. Maddesine istinaden Mülki Amirlikçe tahliyeniz sağlanacaktır.”