OHAL ve KHK'lara karşı başlatılan oturma eyleminde 38. nöbeti devralan KESK'li kadınların gündeminde şiddet vardı. Eylemde ayrıca, 21 bin 409 kadının kamudan ihraç edildiği açıkladı.
Haber / Umut KARAKOYUN

Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile birlikte çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler'e (KHK) karşı Eğitim-Sen İzmir 2 No'lu Şube tarafından başlatılan oturma eylemini, bu hafta KESK İzmir Kadın Meclisi devraldı. Karşıyaka çarşısında 38. kez düzenlenen oturma eyleminde, “Güvenceli iş, güvenceli gelecek”, “İşimize geri döneceğiz” sloganları atıldı. Eylemde, basın metnini okuyan Tüm Bel Sen İzmir 1 No'lu Şube Kadın Sekreteri Buse Engin, yaklaşan 25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü öncesinde; Türkiye'deki son durumu anlattı. 2017 yılının ilk on ayında en az 242 kadın ve kız çocuğunun erkekler tarafından katledildiğini; yine 77 kadının tecavüze uğradığını ve 207 kadının da taciz edildiğini söyleyen Buse Engin, 286 kız çocuğunun ise cinsel istismara maruz kaldığını dile getirdi. Bu rakamların basına yansıyanlar olduğunu ancak aslında sayının daha fazla olduğunu ileri süren Engin; “Bugüne kadar çıkarılan 28 KHK ile 21 bin 409 kadın kamudan ihraç edildi. Bin 409 kadın akademisyen işinden edildi. On binlerce kadın emekçi adli idari soruşturmalara ve cezalara maruz kaldı” dedi.

11 KADIN DERNEĞİ KAPATILDI

Açıklamasının devamında 91 belediyeye kayyım atandığını hatırlatan Buse Engin, kayyımların ilk icraatının ise kadın birimlerini kapatmak olduğunu söyledi. Belediye eş başkanları, kadın milletvekilleri, kadın insan hakları aktivistleri, kadın gazeteciler ve sendikacıların tutuklandığını vurgulayan Buse Engin; “KHK ile 11 kadın derneği ve 1 çocuk derneği kapatıldı. Özel istihdam büroları aracılığıyla kadınlar, kölelik şartlarında örgütsüz ve güvencesiz çalışmaya mecbur bırakıldı. O halde geleceğimize ve iş güvencemize sahip çıkıyoruz. Biz kadınlar, 15 yıllık iktidar karnesi kadın düşmanı örneklerle dolup taşan AKP'nin OHAL ve KHK'ler eliyle oluşturmaya çalıştığı cinsiyetçi faşist rejime izin vermeyeceğiz” dedi.

Kadına şiddete “iyi hal” tepkisi

Buse Engin, kadına şiddete de şu sözlerle değindi: “Her güne en az iki kadın cinayeti işleniyorken iyi hal, haksız tahrik gibi cezai indirimler uygulanmaya devam ediyor. Eril yargının uyguladığı cezasızlık politikası taciz ve tecavüzün artmasına neden oluyor. Bizzat siyasal iktidar tarafından üretilen ve pompalanan cinsiyetçi söylemler kadınların sokakta, otobüste, metroda tanımadığı erkeler tarafından kıyafetleri bahane edilerek fiziksel şiddete maruz kalmalarına dayanak oluyor.”