İzmir’de STK’lar, belediyeler ve özel kurumlar hayvan haklarıyla ilgili farkındalığı artırmak amacıyla basın açıklamasından festivale, barınak ziyaretinden kermese kadar farklı etkinlikler düzenledi. Bu etkinliklerden bazılarını sizler için derledik…

Şopengazi Bakımevi ziyarete doydu

İzmir’de DOHAYDER sorumluluğu altında gönüllülerin emekleriyle hizmet veren Nebiha Deprem Şopengazi Bakımevi, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde birçok kurum tarafından ziyaret edildi.

İlk olarak uzun yıllardır Hayvan Hakları Federasyonu – HAYTAP ile ortak çalışmalar yapan Özdilek AVM ekibi 4 Ekim’de Şopen canları ile buluştu. Şopengazi’nin bir sonraki ziyaretçisi Çiğli Rotaract Kulübü üyeleriydi. Onları Lions Kulübü takip etti. Bakımevinin bir diğer ziyaretçisi de Deva Partisi oldu.

Canlar için mama getiren ve onlarla birlikte bol bol vakit geçiren ziyaretçilerin bu anlamlı günde patili dostları unutmamaları gönüllüleri de mutlu etti. HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, “Herkesi, hatta köpek korkusu olanları da bakımevlerini ziyarete davet ediyoruz. Buradaki canların hepsi çok sevgi dolu. Tüm ziyaretçilere çok teşekkür ediyor, yine bekliyoruz” dedi.

FestPati yoğun ilgi gördü

Buca Belediyesi Hayvanları Koruma Günü ve Haftası nedeniyle FestPati etkinliğini düzenledi. HAYTAP, HAÇİKO, EFODER, DOHAYDER de dahil olmak üzere toplam 20 kurumun iş birliğiyle Gölet Tesisleri’nde gerçekleştirilen FestPati Buca kapsamında hem anlamlı hem de renkli aktiviteler yer aldı.

Festivalde “Can Dostları Güzellik ve Yetenek Yarışması” vatandaşlardan büyük ilgi gördü. 1000’in üzerinde hayvansever ile sevimli dostlarını ağırlayan festivalde, vatandaşlara 4 ton; sivil toplum kuruluşlarına 1 ton ücretsiz mama dağıtımı yapıldı. Ayrıca mama kabı ve çevre konusunda farkındalık yaratmak için yeşeren kalemler armağan edildi. Buca Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün açtığı stantta ise 12’si kedi 10’u köpek olmak üzere 22 sokak hayvanı yeni yuvalarına kavuştu.

Roma’nın adı parkta yaşayacak

Karşıyaka Belediyesi 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde Roma adlı köpeğin adını ilçedeki bir parka vererek anısını sonsuza kadar yaşattı. Sahibi tarafından gezdirilirken bir balıkçının yere attığı misinayı yutan Roma isimli köpek yapılan tüm müdahalelere karşın kurtarılamamış, bu acı olay herkesi üzmüştü. Roma’nın adı Alaybey’de Karşıyaka Belediyesi tarafından yenilenen köpek parkına verildi. Törende Belediye Veteriner Hekimler Derneği can dostlar için yaptığı çalışmalar nedeniyle Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’a Yılın Belediye Başkanı Ödülü’nü takdim etti.

Park açılışına belediye ile “Site Hayvanları” projesini sürdüren Ege Hayvan Hakları Federasyonu (EgeFed) da katıldı. Projenin başarılı olması nedeniyle EgeFed Başkanı Funda Bayrı Ersoy da Başkan Tugay’a plaket verdi.

Seferihisar’da patili yürüyüş

Hayvanları Koruma Günü’nde Seferihisar Hayvanları Koruma Derneği (SEHAYDER) farklı bir etkinliğe imza attı. Prof. Dr. İsmet Sungurbey Seferihisar Sokak Hayvanları Yuvası’ndaki etkinliğe dernek üyeleri, Kakapedia dans grubu ve vatandaşlar katıldı. Etkinlik kapsamında bakımevindeki canlar yürüyüşe çıkartıldı. SEHAYDER Başkanı Fevziye Özkan, “Biz onlara sadece bu gün değil yıl boyunca sahip çıkılsın istiyoruz. Bugün kutlama yapmıyoruz; kamuoyunun dikkatini bakımevlerine çekerek satın almaların önüne geçmeyi ve sahiplendirmeyi amaç edindik. Koğuşlarda dip dibe tutulan hayvanlarımızın nefes almaları için gezdirme etkinliği düzenledik. Terk edilmiş köpeklerimizin yalnız olmadıklarını hissettirmek istedik. Bize mama bağışında bulunan Seferihisar İYİ Parti yetkililerine ve Bilgince Kolejine de çok teşekkür ederim” dedi.

İzmir İtfaiyesi: Onlar Bize Emanet

Kentin dört bir yanında sadece insanlara değil can dostlara da yardım elini uzatan İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde şu açıklamayı paylaştı: “İzmir İtfaiyesi şehrimizi, hayatlarımızı ve sevgimizi paylaştığımız can dostların dün olduğu gibi bugün de yanında, her zaman da yanında olacak. En büyük ihtiyaçları küçük bir sarılma, başlarının okşanması ve birazcık oyun. Onlar bize emanet.”

İzmir Barosu: Kutlanacak bir şey yok!

İzmir Barosu’nun Hayvanları Koruma Günü’nde yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“2021 yılı hayvanlar için senelerdir verilen mücadelenin hiçe sayılarak, hayvanları koruma kanununun hayvanların aleyhine değiştirildiği bir yıl oldu. Adı Hayvanları Koruma Kanunu olan düzenlemede, hayvanat bahçeleri, yunus parkları, yurtdışından gelen hayvanlı sirkler, avcılık, üretim çiftlikleri, kürk ticareti, geleneksel adı altında hayvan dövüşleri, deneyler yasaklanmadı. Hayvanlar mal kapsamından çıkarılıyor denildi, kataloglardan seçilerek satılmalarına izin verildi. Sahipsiz hayvana yapılan eziyet halinde savcılıklara doğrudan şikayet engeli getirildi. Hayvan hakkı ihlallerinde ceza alt sınırı faillerin hapse girmeyeceği şekilde düzenlendi. İzmir Barosu olarak, koruyamadığımız canları büyük bir matemle anıyor, tüm engellere rağmen hak ihlalleri karşısında mücadelemize yılmadan devam edeceğimizi bildiriyoruz.”

Çiğli’de Pati Dostları Festivali

Çiğli Belediyesi 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü nedeniyle Pati Dostları Festivali’nin dördüncüsünü gerçekleştirdi. Akvaryum Kafe Restoran bahçesindeki etkinlik hayvanseverler tarafından yoğun ilgi gördü. Festival kapsamında konser, spor oyunları, yarışmalar ve çocuklar için yüz boyama aktiviteleri düzenlendi. Ayrıca Çiğli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tedavi ettiği sahipsiz hayvanların sahiplendirilmesi için stant açtı ve ücretsiz mama ve mama kabı dağıtımı gerçekleştirdi.

Çiğli Hayvan Hakları Meclisi ve ilçede faaliyet gösteren hayvan hakları dernekleri de festival alanında stantlar kurarak bilgilendirme yaptı. Festivalde Çiğli Belediyesi’nin standında ücretsiz kedi evleri de dağıtıldı.

Aliağalı minikler canlarla buluştu

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü'nde Aliağa İlçe Emniyet Müdürlüğü Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği bir etkinlik düzenlendi. Aliağa İlçe Emniyet Müdürlüğü personeli, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü personeli ve Mehmet Şaka ilkokulu 1 A sınıfı Pati Park'taki hayvanları ziyaret etti. Minikler barınaktaki canları sevdi, hayvan hakları ile ilgili bilgilendi. Öğrencilere evcil hayvanlı yapboz oyuncaklar dağıtıldı.

Aliağa’daki bir diğer etkinlikte ise İYİ Parti Aliağa Gençlik Kolları, vatandaşlara kedi maması, köpek maması ve kuş yemi dağıttı.