Atatürk ve Latife hanımın nikahını kıyan, Yunan işgaline karşı milli mücadele ruhunu yaşatmak için mücadele veren İzmir'in eski Müftüsü Rahmetullah Efendi'nin tescilli evi kaderine terk edildi

İzmir'in Konak ilçesinde bulunan tarihi yapılar, birçok önemli şahsiyetin ve olayın izlerini taşıyor ancak bu yapılar koruma altına alınamadığı ve restore edilmediği için bir tarih de onlarla birlikte yok oluyor. Bunun bir örneği de 29 Ocak 1923'te Mustafa Kemal Atatürk ile Latife Hanım'ın nikahını kıyan İzmir'in eski Müftüsü Rahmetullah Efendi'nin 93 yıl önce yaşadığı Konak İlçesi Hatuniye Mahallesi 1301 numaralı sokakta bulunan tescilli tarihi evi. Evin duvarlarına daha önce, otoparkı işaret eden reklam ve yön levhaları çakılması vatandaşların tepkisine yol açmıştı.

ev

SÖZLER TUTULMADI


Gelen tepkiler üzerine mülk sahipleri tarafından bu levhalar sökülmüş ve evin yeniden yaşama döndürülmesi için girişimlerde bulunacağı sözü verilmişti. Ancak verilen sözler yine unutuldu. Aradan geçen bir yıla rağmen bu konuda henüz hiçbir adım atılmazken; tarihi evin içi ve dış cephesinin döküldüğü, cumbasının da çökmeye başladığı görüldü.

İŞGALE KARŞI MÜCADELE


İzmirliler sadece Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile Latife Hanım'ın nikahını kıyan müftü olarak değil aynı zamanda Yunan işgaline karşı mücadele veren, mitinglerde yaptığı konuşmalara İzmir ve çevresinde etkili olan milli mücadele ruhunu da şahlandıran biri olarak bilinen Rahmetullah Efendi'nin anısının yaşatılması gerektiğine inanıyor. Evin kaderine terk edilmesini vurdumduymazlık olarak tanımlayan ve bunun İzmir'e yakışmadığını da belirten bölge halkı, “Bir an önce yetkililerin mülk sahipleri ile görüşüp tescilli yapının restorasyonu yapılmalı” dedi. Vatandaşlar ayrıca çevredeki birçok tarihi yapının da otoparkçıların hedefi olduğunu belirterek bu duruma da bir çözüm bulunmasını istedi.