Bütçe kaynaklarını Ankara ve İstanbul'daki metroların yapımına akıtan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın İzmir'e metrolar için kuruş bile göndermediği ortaya çıktı. Bakanlık, bugüne kadar 9 milyar lira para harcadığı İstanbul ve Ankara'daki metrolara bu yıl da 4.3 milyar lira daha kaynak gönderecek. İzmir'e ise sadece 30 bin lira ayrıldı.

AKP, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kendi kaynaklarıyla bitirip hizmete açamadığı metro inşaatlarını Ulaştırma Bakanlığı bünyesine almış, böylece belediye büyük bir mali külfetten kurtulurken, tüm yük ülke bütçesinin üzerine bindirilmişti. Ankara'nın ardından İstanbul'daki büyük metro inşaatlarının yükü de belediyeden, bütçeye kaydırıldı. Daha sonra Erzurum, Antalya, Konya ve İzmir'deki bazı küçük ulaşım projeleri de bu kapsama alındı, ancak paranın neredeyse tamamı Ankara ve İstanbul'daki metrolara akıtıldı.

Bakanlık yatırımı ama kaynak aktarılmadı

AKP'nin seçim dönemlerinde büyük yatırımlar vadettiği İzmir ise ülkenin İstanbul ve Ankara'dan sonra en büyük üçüncü büyük ili olmasına rağmen, metro yatırımlarına bütçeden kuruş alamadı. İzmir'in 2.3 milyar liralık Halkapınar-Otogar raylı sistem bağlantısı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın yatırımları arasına alınmasına rağmen bugüne kadar projeye para gönderilmedi. Bu yılın bütçesine ise 2.3 milyar liralık proje için sadece 30 bin liralık ödenek konuldu. (SÖZCÜ)