Biriken suyun dibinden sızdığı Gördes Barajı'ndan İzmir'e su verilmesi ihtimali kalmadı. Tahtalı Barajı'ndaki su da hızlı bir şekilde azalıyor. Tahtalı'da İzmir'e 150 gün yetecek kadar su kaldı.

ENGİNİzmir'e yılda 59 milyon metreküp içme suyu aktarılması için inşa edilen ancak dibinde delik olduğu için hizmete girdiği 2012 yılından bu yana işe yaramayan Gördes Barajı'ndan İzmir'e su verilme ihtimali kalmadı. Önceki yıl Şubat ayında 21 milyon liralık harcamayla dibindeki deliğin tıkandığı iddia edilen Gördes Barajı'nda dönemin AKP Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ’ın, “Baraj iki ayda dolar” iddiasına karşın bugüne kadar yalnızca 61.126.000 metreküp su birikti. Ancak barajdaki su miktarı arttıkça sızıntı artıyor ve isale hattı da devreye sokulamadığı için İzmir'e su pompalamak mümkün olmuyor. Gördes Barajı’nın toplam su toplama hacmi ise 448 milyon metreküp. Ancak baraj şimdiye kadar hiç dolmadı.

PARASINI ÖDÜYORUZ


DSİ ile yapılan anlaşma gereği devlete 2010 yılından bu yana İzmir'e gönderilmesi gereken suyun bedelini ödediklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Yaşanan sorunun çözümü benim işim değil. Ödediğimiz miktar ciddi bir seviyeye ulaştı. Barajda ciddi bir problem var. Gördes Barajı gölündeki su miktarı 69 milyon metreküpe ulaştığında içindeki su boşaltılıyor. Barajın suyu 2013'te tamamen boşaltıldı. Sorun giderilmeye çalışıldı ama giderilemedi. Şimdi devlet bürokrasisi tarafından sorunun üzeri örtülmeye çalışıyor. Ben de o suyu alacağım diye parasını devlete ödüyorum. Gördes Barajı'nın suyu İzmir'e 110 kilometrelik bir isale hattı ile gelecek. İlk önce 35 kilometrelik bölümü sonra geri kalanı yapıldı ama DSİ bize teslim edemiyor. Projede teknik hatalar var. Müteahhitin eksik bıraktığı yerler var" dedi.

İzmir'e içme suyu sağlanması amacıyla 1998-2009 yılları arasında inşa edilen Gördes Barajı 2012 yılında hizmete girdi. 2013 yılında dibinde sızıntı tespit edilince boşaltılmaya başlanan Gördes Barajı'nın tabanındaki delik yaklaşık 21 milyon liralık harcama ile onarılmak istendi ama başarılamadı.

150 GÜNLÜK SU VAR


İzmir Büyükşehir Belediyesi kentin günlük 550 bin metreküp olan içme suyu ihtiyacını Tahtalı, Balyçova, Ürkmez, Kutlu Aktaş ve zaman zaman Güzelhisar barajlarından, Göksu, Sarıkız, Çavuşköy, Halkapınar, Pınarbaşı ve Ödemiş yeraltı kaynaklarından karşılıyor. Bu arada İzsu Genel Müdürlüğü'nün tespitlerine göre İzmir'deki barajlarda su miktarı son yağışlara rağmen yalnızca 648 bin metreküp arttı. Bu miktar İzmir'in bir günlük su ihtiyacından biraz fazla. Tahtalı Barajı'nda İzmir'e 150 gün yetecek kadar su kaldı.