İzmir'in simge yapılarından biri olan Pasaport Vapur İskelesi bakımsız haliyle yürek burkuyor. En son 2014 yılında tadilat gören binanın duvarlarındaki sıvalar yeniden döküldü ve çatlaklar oluştu.

İzmir’in simge yapılarından biri olan Pasaport İskelesi bakımsız haliyle görenlerin yüreğini burkuyor. Bünyesinde Kantar Karakolu, Deniz Liman Şube Müdürlüğü Sualtı Grup Amirliği ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın bazı birimlerini barındıran tarihi binanın duvarlarında bulunan sıvalar döküldü, çatlaklar oluştu. Tarihi bina en son 2014 yılında tadilat gördü. Onarım çalışması Kıyı Tasarım Projesi ile Birinci Kordon’a yeni bir kimlik kazandırma çalışmaları kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmış, binanın dış ve iş cephesi yenilenmişti.

1876'DA TAMAMLANDI


Yapımı 1867 yılında başlayan İzmir Limanı inşaatının bir bölümünü de Pasaport Vapur İskelesi oluşturuyor. İnşaatın Pasaport bölümü 1876 yılında Fransız bir şirket olan Guiffray tarafından, İngiliz mühendislerinin projelerine göre tamamen bitirildi. 1884 tarihinde kurulmuş olan İzmir Körfezi Osmanlı Vapurları ile birlikte sekiz gemilik bir filo ile hizmet vermeye başlayan iskele mimarisiyle İzmir'in simgelerinden biri olmayı başardı.

Günümüzde Pasaport Vapur İskelesi’nin örneklerine özellikle Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki yapılarda sıklıkla rastlanıyor. Osmanlı ile Selçuklu’dan esinlenilmiş olan ve 1. Milli Mimari denilen eserlerin stilinde inşa edilen bina o günden bu yana hizmet veriyor.

MİLLİ EMLAK'A AİT


Bugün körfez içi yolcu taşınmakta kullanılan Pasaport Vapur İskelesi’nden Alsancak, Göztepe, Konak, Bostanlı ve Karşıyaka yönlerine vapur seferleri yapılıyor. Deniz yolculuğunu tercih eden yüzlerce İzmirli bu binanın içinden geçiyor. Ancak dalgaların dövdüğü duvarlarda oluşan tahribat görenlerin içini burkuyor. Milli Emlak'ın yetki alanında kalan binada tadilat çalışması yapılmasını isteyen İzmirliler, yetkililere “Tarihi binadaki bu görüntüler İzmirimize hiç yakışmıyor” mesajı yolluyor.