Haber/ Gökçe ADAR

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, 2019 Çevre Durum Raporu'nu paylaşarak, doğanın sömürüsü üzerine kurulmuş olan yönetim politikalarının değişmesi gerektiğini söyledi. 2019 yılında kent, doğa talanı ve çevre sorunlarının birçok örneğinin İzmir'de görüldüğünü ifade eden Kınay, “Kentleşme ve yapılaşmanın getirdiği altyapı yetersizlikleri, su kayıpları gibi birçok sorun olarak karşımıza çıktı. Kentleşme ve sanayileşme sorunlarından birisi olan hava kalitesi ve atık yönetiminde de karnemiz iyi değildi. İzmir, sanayi tesislerinden kaynaklanan, plansız kentleşmesinin de getirdiği hava kalitesi problemleri ile boğuşurken, bölgemizde termik santral projeleri bütünsel yaklaşımdan uzak planlama süreçleriyle devam etti. Çeşme'de yaşanan gemi kazası sonrası; 2019'da Foça'da deniz kirliliği felaketiyle kentte gemi trafiğinden kaynaklı çevresel kaza risklerini yaşadık. Aliağa'da Kuito ve Ethane gemilerinde asbest ve Kemalpaşa’da yaşanan atık örnekleri, ülkemizin atık çöplüğü haline geleceği endişemizi artırdı” dedi.

Süreçler anlamsızlaştı

Kentte; tarım ve doğal SİT alanlarının plansız RES'ler ile tahrip edildiğini söyleyen Kınay, şöyle devam etti: “Doğal SİT alanlarımız, kontrolsüz plansız RES'lerle taş ocakları ile elden çıktı. Bergama Altın Madeni'nin çevresel riskleri ile yıllardır verilen mücadele devam ederken; İzmir'in su kaynağı olan Çamlı Baraj Havzası'na, İzmir ve Manisa'nın su kaynağı olan Gördes Havzası'na verilen ÇED olumlu kararları ile odamızın içerisinde bulunduğu hukuki süreçler devam ederken, işletmelerin de olumsuz etki yarattığını gördük.”Yerel yönetimlerin ve halkın kabul etmediği imar planlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onaylanmasını da eleştiren Kınay, “Mahkeme kararları ve bilirkişi raporları ile ÇED raporunun eksiklikleri kanıtlanmış ve açılan davalar ile ÇED olumlu belgelerinin iptali kararları alınmış olmasına rağmen, sağlıklı yaşam hakkı, kamu çevre sağlığı, hukuk, bilimsel raporları yok sayıldı. ÇED süreçleri anlamsız bir prosedüre dönerek, çevre ve halk sağlığını korumakla yükümlü olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, onayladığı planlar ile vatandaşların yaşamlarını hiçe saydığını yıl içerisinde gösterdi” diye konuştu. Kınay, Gaziemir Nükleer Atık sorunun da hala devam ettiğini ekledi.

Kınay: Sahip çıkacağız

2019 İzmir Çevre Durum Raporu'na göre; yıl içinde çevre ve halk sağlığının yok sayıldığını ifade eden Kınay, Çevre Mühendisleri Odası olarak, kendilerinin taraf olduğunu ve kentin doğasına sahip çıkacaklarını dile getirdi. Kınay, çevrecilerin kent sorunları karşısında örgütleneceklerini ifade ederek, “Adalet, eşitlik, barış ve bilim temelinde yeniden kurmak, insanımıza, doğamıza, yaşamımıza sahip çıkma inancımız ve kararlılığımızla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.