Haber/ Gökçe ADAR

İzmir Düşünce Topluluğu, Kaz Dağları’nda yapılacak Su ve Vicdan Nöbeti’ne destek çağrısı için bir araya geldi. Konak Eski Sümerbak önünde toplanan çevreciler, kamoyunu nöbete davet etti. Topluluk adına basın açıklamasını okuyan İbrahim Akın, “Bizler, kentimizde ve bölgemizde yaşanan ekolojik yıkımlara karşı toprağımızın, suyumuzun havamızın daha fazla kirlenmesini önlemek amacıyla; insanların ve bütün canlı yaşamının, geleceğinin tehdit altında olduğunun bilinciyle sessiz kalmayacağımızı duyuracağımızı kamuoyuna duyurmak için yollara düştük” dedi. Akın, Kaz Dağları’nda ki tahribatın çevreciler için son damla olduğunu ifade etti.Herkesi doğa için mücadele etmeye davet eden Akın, “Bu ülkede yaşayan ayrımsız herkesin ve her canlının yaşamını ve geleceğini derinden etkileyen ekolojik krize karşı birlikteğimiz, bizimle olmasa bile bulunduğunuz yerden göstereceğiniz destekler, geleceğimiz için çok kıymetlidir” şeklinde devam etti. Yapacakları etkinliklerden de bahseden Akın, şöyle konuştu: “Ekolojik tahribatın olduğu 20 bölgede yürüyüş ve basın açıklaması yaparak bütün yurttaşları havasına, suyuna, toprağına sahip çıkmaya davet edeceğiz. 12 Ekim Cumartesi günü saat 14:00’da Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda yapılacak, “Kaz Dağları Su ve Vicdan Mitingi”ne katılım sağlayacağız. Sesimizi duyurmaya çalışacağız.”

Talan ve ranta karşı mücadele edeceğiz

Basın açıklamasına katılan Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz ise, kentte olduğu gibi Urla’nın da tahrip edilmeye çalışıldığını söyleyerek, yapılmak istenen tahribata karşı mücadele edeceklerini ifade etti. Oğuz, şu ifadeleri kullandı: “Ne yazık ki son zamanlarda gerek madenlerle, gerek balık çiftiklikleriyle gerekse enerji adı altında ormanların tahrip edildiği görüyoruz. Bizler, örgütlü mücadele ile kentimizin yaşadığı bu tahribata karşı duracağız. Talan ve rantın durdurulması için mücadele edeceğiz.”

Yürüyüşe polis engeli

Basın açıklamasının ardından Kahramanlar’a kadar yürüyüş yapacak olan topluluğa, polis izin vermedi. Topluluk, İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde duran servislere binerek, etkinlik kapsamında yapacakları basın açıklaması için Çiğli-Sasalı Kuş Cenneti’ne yola çıktı.

Etkinlikler

Topluluğun bugün ve ilerleyen günlerde yapacağı etkinlikler şöyle; “10 Ekim; Gencelli petrol sızıntısı basın açıklaması, Kyme antik kenti, yürüyüş, basın açıklaması, Aliağa Demokrasi Meydanı basın açıklamasına katılım, Bergama yürüyüşü; basın açıklaması, Dikili yürüyüşü ve basın açıklaması, Ayvalık yürüyüşü ve basın açıklaması, Gömeç yürüyüşü ve basın açıklaması, Burhaniye 10 Ekim Mitingi’ne katılım. 11 Ekim; Burhaniye eski kütüphane önünden yürüyüş, Burhaniye Meydanı’nda basın açıklaması, Edremit yürüyüş ve basın açıklaması, Altınoluk yürüyüş ve basın açıklaması, Küçükkuyu yürüyüş ve basın açıklaması, Çanakkale Mitingi.”