İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İzmir'deki depremde vefat edenlerin sayısının 24'e yükseldiğini açıkladı.

AFAD'dan yapılan açıklamada, saat 04.00 itibarıyla depremin ardından 31'inin büyüklüğü 4'ün üzerinde, 341 artçı sarsıntı yaşandığı belirtildi.

Sağlık Afet Koordinasyon Merkezinden (SAKOM) alınan bilgiye göre, 1'i boğulma nedeniyle olmak üzere 24 vatandaşın depremde hayatını kaybettiği kaydedilen açıklamada, İzmir'de 743, Manisa'da 5, Balıkesir'de 2 ve Aydın'da 54 olmak üzere 804 kişinin yaralandığı bildirildi.

Açıklamada, arama kurtarma çalışmaları yürütülen 17 binadan 8'inde çalışmaların tamamlandığı, kalan 9 binada çalışmaların devam ettiği kaydedildi. 

ERDOĞAN’DAN DEPREM AÇIKLAMASI

İstanbul’da Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremle ilgili açıklamasında şunları söyledi:

* Son olarak buraya gelirken, vefat sayımız 12 idi. Yaralı sayımız 438 idi. Ve bunlar içerisinde 5 vatandaşımız ameliyatta, 8 vatandaşımız yoğun bakımdaydı.

* Şu an itibariyle 17 binada arama çalışmalarımız devam ediyor. Devletimiz, bakan arkadaşlarımızla tüm kurumlarıyla deprem anından itibaren, yıkıntı altında kalan vatandaşlarımızı kurtarmak ve sarsıntıdan etkilenen herkese yardımcı olmak için harekete geçmiştir.

* AFAD, emniyet teşkilatımız, diğer ilgili kamu personeli canla başla işlerini yapıyor. Bakanlarımız süratle olay yerine ulaşmışlardır.

* Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfımıza bunun için gereken kaynak hemen aktarılmıştır. Hedefimiz yaralı bir an önce sarmaktır.

* Katar Devlet Başkanı aramış, kendisiyle görüşmeleri yaptık. Ve herhangi bir destek talebi gerekirse bütün imkanlarımızla yanınızdayız dediler. Kendilerine teşekkür ettik.

* Yunanistan Başbakanı sayın Miçotakis yine aynı şekilde aradılar, zira bu depremden Yunanistan da etkilendi. Fakat görüşmeyi yaptığımız anda onlarda herhangi bir ölüm söz konusu değildi.

* Fakat etkilendiklerini onlar da söylediler. ‘Yardıma ihtiyaç varsa biz hazırız’ dediler. Biz de kendilerine ‘Şu an böyle bir şey söz konusu değil, fakat bize düşen bir şey varsa Yunanistan’ın yanındayız’ dedik.

* Aliyev kardeşimiz de aradılar, onlar da ‘Her türlü imkanımızla yanınızdayız’ dediler, onlar da şükranlarımızı bildirdik. Ocak ayında meydana gelen Elazığ ve Malatya depreminin acıları hâlâ yüreğimizdeyken İzmir’den gelen haber bizleri üzmüştür.

“70 KİŞİ KURTARILDI”

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise 4 binanın yıkıldığını açıklayarak “Enkazlardan 70 kişi kurtarıldı” ifadelerini kullandı.

Vali Köşger yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

* Şu ana kadar tespitlerimiz 4 binanın tamamen yıkılmış olduğu. 10'un üzerinde de yan yatmış bina var.

* Yan yatmış ve hasarlı olan binalarda arama kurtarma çalışması başladı. 70'e yakın vatandaşımız canlı olarak kurtarıldı.

* Vatandaşlarımızdan ricam sakin olmaları. Gereksiz hiç kimsenin trafiğe çıkmaması. Şu anda İzmir'de trafik kilitlenmiş durumda, şu anda onu  açmaya çalışıyoruz. Ekiplerimizin ve gücümüzün bir kısmını oraya yönlendirdik.

* Vatandaşlarımızdan ricam herkes sakin bir şekilde boş bir alanda, bahçe gibi bir alanda beklesin. Bizim açıklamalarımızı takip etsinler. Panik oluşturmamak adına.

YATIK BİNADAN BİR VATANDAŞ YARALI OLARAK KURTARILDI

İzmir’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından yıkılmak üzere olan yatık binada arama kurtarma çalışmalarında bir vatandaş daha yaralı olarak kurtarıldı. Kurtarılan vatandaşın Gülçin Aykut Soydan isimli kadın olduğu öğrenildi.