Bayraklı 5 Nolu Aile Sağlığı Merkezi'nde yaşanan olaydan sonra D.Y tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Demokratik Sağlık Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol olayla ilgili tepki göstererek, sağlıkta şiddet ile ilgili yaptığı basın açıklaması yaptı.

Demokratik Sağlık Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol'un açıklaması şöyle:

Gün geçmesin ki bir sağlık çalışanımız hasta ve hasta yakınları tarafından şiddete, küfüre, hakarete maruz kalmasın. Ülkemizin her bir köşesinde olduğu gibi ilimizde de, her gün onlarca sağlık çalışanımız hasta, hasta yakınları ya da vatandaşlar tarafından şiddete maruz kalmaktadır.

Dün Bayraklı 5 Nolu Aile Sağlığı Merkezine gelen D.Y. isimli şahıs, ASM de bulunan hemşire arkadaşımıza darp etmiş, hakaret ve tehditler savuran şahıs hemşire arkadaşımızın boğazını sıkmıştır.

İçinde yaşadığımız şu süreçte, kendi hayatlarını hiçe sayarak vatandaşlarımızı hizmet etmeye çalışan sağlık çalışanımıza uygulanan şiddet hepimizi derinden yaralamıştır. Pandemi döneminde bile sağlık çalışanına yapılan şiddeti hiçbir gerekçe haklı gösteremez. Gereği derhal yapılmalıdır.

Aynı Aile sağlığı merkezi'nde çalışan bir hekim arkadaşımıza hakaret ve tehditte bulunduğundan dolayı yargılanan kişi, bu seferde mahkemede şahitlik yapan Hemşire arkadaşımıza saldırmış darp etmiştir.

Saldırıyı gerçekleştiren D.Y. isimli kişinin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması ise sağlıkta şiddette bir arpa boyu yol alınamadığının göstergesidir.

Çözüm olarak;

Öncelikle verilen ve verilecek cezaların caydırıcılığının olması gerekmektedir. Sağlık hizmeti veren çalışanların görevi başında olan bir devlet memuru olduğu unutulmamalıdır. Sağlık personeline bırakın şiddet uygulamayı, hakaret ve küfrün hapis cezaları olmalıdır. Sağlık personeline karşı işlenen suçların cezasının hiçbir şekilde paraya dönüştürülememesi sağlanmalıdır. Tehlike arz edecek Yaşanan sözlü ya da fiili saldırılardan hemen sonra sağlık müdürlüğü avukatları olayın adli mercilere intikal ettiği ilk anda olaya müdahil olarak sağlık çalışanlarının yanında yer almalı, verilen ilk ifadelerin,tutulan raporların uygun olmasını sağlayarak süreci yakından takip etmelidir. Gerekli vakalara kolluk kuvveti sağlanmalıdır.

Yine de bu tür olayların tekrar yaşanmamasını temenni ederek, şiddete uğrayan arkadaşlarımızı geçmiş olsun dileklerinde bulunuyoruz.