İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen Olivtech Fuarı'na  Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) ile birlikte Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) destek verdi. Ekoloji İzmir ise Fuarizmir B holünde gerçekleşiyor. 'Organik Pazar' fuar süresince ziyaret edilebilecek. Fuar kapsamında söyleşiler, tadım ve yemek şovları yapılacak. Dört gün sürecek fuarların son iki günü halka açık olurken, girişler ücretsiz olacak. Fuarlar, 10.00-19.00 saatleri arasında gezilebilecek. Fuarizmir'de düzenlenen açılışa CHP İzmir Milletvekilleri Kani Beko, Bedri Serter, CHP İl Başkanı Deniz Yücel, ilçe belediye başkanları, İzmir Köy-Koop Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, odalardan ve sivil toplum kuruluşlarından çok sayıda temsilci katıldı.


'DÜNYAYI İZMİR İLE BULUŞTURMAK İSTİYORUZ'

Fuarın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, iki fuarı birleştirmelerinin temel nedenini açıklayarak pandeminin her ikisinin birbirine bağlı olduğunu gösterdiğini dile getirdi. Gıda güvenliği, sağlık ve tarımın iç içe geçtiğini anlatan Soyer, "Bu iki fuarı bir arada yaparken ekolojinin tarımla olan bağlantısını gün ışığına çıkartmak istiyoruz. Küçük üreticinin doğduğu yerde doymasını sağlayacak tarım politikaları uyguluyoruz. Küçük üretici toprağından uzaklaşıp üretimden vazgeçtiğinde ülke yoksullaşmaya başlar ve kendi kendine yetemez. Çarenin küçük üreticiyi ihracatçı yapmaktan geçtiğini gördük. Uluslararası çalışmalarımızın nedeni küçük üreticiyi ihracatçı haline getirmektir. Odaların bu konuda desteğine ihtiyaç var. Küçük üreticimizi dünyayla buluşturmak, dünyayı İzmir ile buluşturmak istiyoruz" dedi.


'HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖREMİYOR'

İzmir ve Ege Bölgesi'nde yetiştirilen 5 temel üründen söz eden Soyer şöyle devam etti: "Kadim kültürümüze ait bu 5 temel üründen ilki zeytin, ikincisi meyve, üçüncüsü tahıl, dördüncüsü mera hayvancılığı ve beşincisi kıyı balıkçılığıdır. Üreticimizin hayat iksiri denilen ölümsüz ağaçtan çıkardığı zeytinyağı ve diğer ürünlerin dünyada eşi benzeri yok ve hak ettiği değeri maalesef şu an itibariyle göremiyor. Bugün fuarımıza Almanya, Cezayir, Fas, İspanya, İtalya Libya ve Tunus'tan katılımcılar geldi. Ticari hacmin büyüdüğü küçük üreticilerin ürünlerini uluslararası alanda pazarlama imkanlarının açıldığı bir fuar olmasını diliyorum." Soyer'in konuşmasının ardından açılış kurdelesini birlikte kesen protokol daha sonra fuardaki standları ziyaret etti.

ÜNLÜ ŞEFLER OLİVTECH'TE MUTFAK PERFORMANSI GERÇEKLEŞTİRECEK

Adana, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Kilis, Mersin, Muğla, Tekirdağ'dan ve yurt dışından Libya ile Fas'tan 106 firmaların yer aldığı Olivtech'e Almanya başta olmak üzere, Cezayir, Fas, Hollanda, Irak, İspanya, İran, İtalya, Libya, Rusya ve Tunus'tan ziyaretçiler bekleniyor. Ünlü şeflerin mutfak performansları gerçekleştirileceği Olivtech'te tüm sektörel ziyaretçiler bir araya geliyor. Katılımcı firmaların zeytin ve zeytinyağlarının yer aldığı tadım alanında, fuar ziyaretçileri Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin anlatımı ile zeytin çeşitlerini ve farklı sıkım teknikleriyle elde edilen zeytinyağlarını deneyimleyebilecek.


EKOLOJİ İZMİR'E ALANINDA UZMAN KİŞİLER GELECEK

Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Denizli, Gaziantep, İzmir, İstanbul, Mersin, Muğla ve Uşak'tan 67 katılımcının olduğu Ekoloji İzmir'de Almanya, Fransa, Hindistan, Hollanda, İran, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan'dan gelecek profesyonel ziyaretçiler katılımcılarla buluşacak. Ekoloji İzmir Fuarı etkinlikleri kapsamında Almanya, Azerbaycan, Belçika, Danimarka, Fas, Hırvatistan, Hindistan, İran, İspanya, İtalya, İngiltere, Kırgızistan ve Yunanistan'dan alanında uzman kişiler gelecek. 28 Mayıs tarihine kadar B hol etkinlik sahnesinde 'Ekoloji Buluşmaları' olurken; 27-29 Mayıs tarihleri arasında B ve C seminer salonlarında '4. Akdeniz İklimlerinde Organik Tarım Konferansı' düzenlenecek. Ekoloji İzmir Fuarı konferansında, uzmanlar, üreticiler, akademisyenler ve sektörün diğer temsilcileri bir araya gelecek. (DHA)