İZMİR'in Bornova İlçesi'nde, 16 Nisan'da yapılan referandum sonuçlarını protesto eden ve devlet büyüklerine hakaret ettiği iddia edilen 7'si tutuklu 24 sanık hakim karşısına çıktı. Duruşma sonunda, tutuklu yargılanan sanıkların tahliyelerine karar verilerek dava ertelendi.

Küçükpürk'ta toplanarak 16 Nisan'da yapılan halk oylamasının sonucunu protesto edip slogan atan grubun, izinsiz gösteri yaptıkları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan 7'si tutuklu 24 sanık hakim karşısına çıktı.

İzmir 33'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma, salon yetersizliğinden İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı. Kimlik kontrolünün ardından hakim, 7 sayfalık iddianameyi okudu.

Tutuklu sanık Kazım Kızıl, iddianamede yöneltilen 'Cumhurbaşkanı'na alenen hakaret' suçlamasına ilişkin yaptığı savunmada, kendisine ait sosyal medya hesabından ifade özgürlüğü kapsamında bazı paylaşımlar yaptığını ancak bu paylaşımların şiddete çağrı, isyana teşvik ve hakaret niteliği taşımadığını iddia ederek, nefret söylemi içermediğini söyledi. Gazeteci olarak katıldığı eylemde, kanunlara aykırı bir şey yapmadığını, Cumhurbaşkanı'na hakaret etmediğini ifade eden Kızıl, tahliye talebinde bulundu.

Tutuklu sanık Enise İlin, 16 Nisan'daki halk oylaması sonucunu protesto etmek için Bornova İlçesi'ndeki Küçükpark'ta gerçekleştirilen eyleme katıldığını ve sloganlar attığını, Cumhurbaşkanı'na hakaret edecek bir slogan atmadığını savundu.

Tutuklu sanık Emine Akbaba ise, halk oylaması sonucunun demokratik olmadığını savunduğu için bir üniversite öğrencisi olarak protesto gösterisine katıldığını, ülke genelinde de benzer gösterilerin olduğunu, bunun anayasal bir hak olduğunu söyledi. Eylem sırasında Cumhurbaşkanı'na hakaret içeren bir slogan atmadığını iddia eden ve üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen Akbaba, tutuksuz yargılanmak istediğini söyledi. İddianamedeki suçlamaları kabul etmeyen diğer tutuklu sanıklar da tahliyelerini istediler. Tutuksuz yargılanan sanıklar da herhangi bir suç teşkil edecek eylemde bulunmadıklarını savunarak beraat talebinde bulundu. Hakim, tutuklu sanıkların tahliyesine karar vererek duruşmayı erteledi.