İzmir Sarmaşığı olarak da bilinen; Selluka çiçeği, İzmir'de unutulmaya yüz tuttu. Selluka'nın İzmir'in simge çiçeği olmasını isteyen Atölye Su, bu doğrultuda projeler yürütüyor.

gokce-adarİzmir çiçeği olarak tarihe geçen ve İzmir Sarmaşığı olarak da bilinen çiçek, şimdilerde unutulmaya yüz tuttu. İzmir'de yaşayan ve Atölye Su'yun koordinatörlüğünü yapan Pelin Uğur ve Atölye Su'yun üyesi Funda Kilercioğlu, düzenlediği çeşitli panellerle Selluka çiçeğini gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor. Uğur, “Selluka İzmir'in sembol çiçeği. İzmir, Saat Kulesi'nden ibaret değil. Selluka şehrin hafızasını taşıyan bir çiçek. 80-90 yaşında olan İzmirliler Selluka çiçeğini anlatıyor bana. Müthiş güzel bir kokusu ve helezonik bir yapısı var. Eflatundan sarıya çok çeşitli renkleri var. İzmir Sarmaşığı olarak da biliniyor. Girit'ten gelen Türkler sayesinde İzmir'de yetişmeye başlıyor. Beni ağlayarak arayanlar oluyor. Anıları bu çiçekte saklı. Fakat neden gençler bilmiyor. Selluka, İzmir'in bir değeri. Sahip çıkılmalı. Gelecek kuşaklara aktarılmalı” diye konuştu.


FESTİVAL ÖNERİSİ


Selluka'nın nazlı bir çiçek olduğunu aktaran Uğur, “İlk üç yaşa kadar özel bakıma ihtiyaç duyuyor. Yeri beğenmesi lazım, iyi de bakılırsa müthiş bir görüntü ortaya çıkıyor. Bunu yaşatmalıyız. İzmir'de Selluka ismi market ve şarküteri ismi olarak biliniyor. Halbuki çok güzel bir çiçek türü. Selluka, İzmir için tescillenmesi gereken bir olgu. Uçan bir yalı çapkının ağzında bir Selluka çiçeği ayağının ucunda ise bir saat kulesi olduğunu hayal ediyorum. Birçoğuna göre sıradan bir çiçek. Ama İzmir'e sahip çıkacak bir çiçek. Neden uluslararası sanatçıları bir araya getirip bir festival düzenlemiyoruz? İstanbul'un laleleri tanınıyor ise İzmir'in de Sellukaları tanınmalı” dedi.


Hedefinde kitap çıkartmak olduğunu dile getiren Uğur, “Selluka'yı anlatan bir kitap çıkartmak istiyorum. Nasıl yetiştirildiğini ve İzmir'e nasıl geldiğinin anlatıldığı bir kitap olacak. Selluka'nın kolonyasını ve sabununu da yaptırmak istiyorum. Hep özel çaba ile bunları yapıyorum. Okul bahçelerine dikmek istiyorum ama kendi çabam ile olmuyor. Belediye desteğine ihtiyacım var. Geçen günlerde Belediye'yi aradım 'kendi özel işleriniz için Belediye'yi neden kullanıyorsunuz?' diye bir cevap aldım. Ben kendi imkanlarımı kullanıyorum. İzmir çok fazla göç alıyor, bir kültür yozlaşması söz konusu. Ben şehre sahip çıkma derdindeyim. Bu çiçekten haberdar olmayan çok kişi var. Selluka'ya sahip çıkalım” şeklinde konuştu.


Selluka öğrenci okutacak


Geçen yıl düzenledikleri panelde Selluka'nın daha çok tanınmasını sağladıklarını belirten Pelin Uğur, şöyle konuştu: “Bir Facebook sayfası açtım. Bu çiçeğe gönül vermiş kişiler oradan takip ediyor. Çiçeğe ulaşamayanlar, benden isteyenler var. Elimden geldiğince ulaşmaya çalışıyorum. Önümüzdeki aylarda tekrar bir panel düzenlemeyi düşünüyoruz. Bu panelde Selluka tohumları küçük ücretlendirmelerle satılacak. Elde edilen gelirle de atölyemizde öğrenci okutacağız. Selluka, gönül işidir. Duygu işidir.”