HABER/ Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi eylül ayı olağan üçüncü meclis birleşimi yeni meclis salonunda, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde tamamlandı. Mecliste, Aliağa’daki çevresel kirliliğin boyutlarını gözler önüne seren raporlar ele alındı. Söz konusu raporlarda kirlilik sorununun Aliağa’daki yaşamı tehdit ettiği aktarılarak; Aliağa’daki kirliliğin önlenmesi için mevcut alt yapıda düzenlemeler yapılması; bölgenin yakın, orta ve uzak vadede kümülatif kirlilik etkisinin kademeli olarak azaltılmasına ilişkin kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmalar yapılması ve bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ortak çalışması talep edildi.

Konuya ilişkin komisyondan oy çokluğuyla gelen önerge hakkında İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre ve Sağlık Komisyonu adına Meclis Üyesi Saadet Çağlın söz aldı. Aliağa’daki işletmelerin kapasitesinin her geçen gün artığını açıklayan Çağlın, Aliağa’daki termik santraller ve petro-kimya sanayinin emisyonları ve deşarjlarının çevre kirliliğine neden olduğunu belirtti. Aliağa’daki sanayinin, İzmir’e ve Türkiye’ye ekonomik katkısının önemli olduğunu da belirten Çağlın, “Sağlıklı yaşamın sürdürülebilirliğini, doğal dengenin ve insanların yaşam kalitesinin bozulmamasını sağlamalıyız. Sonuç olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘Aliağa Çevre Durum Raporlarının, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından gereğinin yapılması için oluşan önergeyi meclisimizin bilgisine sunarım” açıklamasını yaptı.

AKP’Lİ HIZAL: SAMİMİ DEĞİLSİNİZ

Aliağa’daki çevre sorununa ilişkin hazırlanan raporların komisyonda oy çokluğuyla geçmesine ilişkin söz alan Büyükşehir Belediyesi AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, CHP grubunu çevre üzerinden siyasi rant elde etmekle itham etti. Başta İzmir’in koku sorununu ve körfezin kirliliğini ele alan Hızal, “İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin böyle bir karar alma yetkisi yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu şehrin bölgesel sorunlarını gözeterek onla ilgili işler yapmak için bir sorunları var. Büyükşehir’in görev ve yetkisi olmaksızın oylanmasını ben samimiyetsiz buluyorum” diye konuştu. Aliağa’daki tesislerin hangisine ceza kesildiğini sorarak sözlerini sürdüren Hızal, “Körfez temizliğiyle ilgili hazırlanan raporları daha sunmadınız. Çiğli’deki arıtma tesisiyle ilgili raporu bu meclise sunmadınız. Tire’de hala vahşi yöntemlerle çöp depolama alanları olduğunu bilerek oraya hiç raporlama ihtiyacı duydunuz mu? Hayır. Asli görevlerinizi görmezden geliyorsunuz, bir de üstüne Büyükşehir ile Çevre Şehircilik bakanlığı arasındaki iş birliğinin artması için bir karar çıkartıyorsunuz. Ne münasebet” dedi. Aliağa’daki çevre sorunuyla ilgili hazırlanan rapora ilişkin bir sakınca görmediklerinin altını çizen Hızal, “Ancak bu rapor üzerinden bir takım siyasi kazanımlar elde etmek adına çıkıp burada şov yapmanın bir anlamı yok. Bu meclisin böyle bir karar alma hakkı yoktur. Önce İzmir Büyükşehir Belediyesi kendi görev ve sorumluluklarını yerine getirecek. Üç yıldır ‘Körfez’de yüzeceğim diyen sayın başkanın körfezde yüzmesini sağlayamadık” sözlerini kaydetti.

CHP’Lİ KÖKKILINÇ: HAKSIZLIK YAPIYORSUNUZ

İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise AKP’li Hızal’a “Haksızlık yapıyorsunuz” diyerek, Aliağa’daki çevre sorununun çözümü için; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aliağa’daki çevreci sivil toplum kuruluşları ile bir arada çalışılması gerektiğini vurguladı. Kökkılınç, “Büyükşehir Belediyesi’nin Aliağa’daki kuruluşlara ceza vermesi büyük bir caydırıcılık oluşturmuyor. Bunun için Aliağa Belediyesi, meslek odaları, çevreci örgütler ve bakanlıkla birlikte hareket ederek işbirliği içinde olmamız gerekiyor” dedi. İşbirliği ortamının oluşması için verilen önergede belirtilen 21 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğine dikkat çeken Kökkılınç, “Önergede biz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bu yönetmeliği çıkarın biz de sizinle iş birliği içinde hareket edelim diyoruz. Diğer maddeler de aynı şekilde. Bazı cezaların caydırıcı olması ve çevre sağlığına uygun tedbirlerin alınması isteniyor. Burada aldığımız karar birlikte çalışmayı öngören ve birlikte çalışılmayı isteyen bir karardır” sözlerini kaydetti.

‘Aliağa Büyükşehir’den medet ummuyor’

Aliağa ile ilgili meclisteki tartışmalara dahil olan İzmir Büyükşehir Belediyesi MHP Aliağa meclis üyesi Hakan Şimşek, “Aliağa’da 55 yıldır sanayi var, biz MHP olarak sadece 8,5 yıldır yönetiyoruz. Gururla söylüyorum, bizden önce de Aliağa’da sanayi vardı, bizimle de var. Yola çıktığımızda mevcudu kabul ettik ama gelecek ile ilgili ‘Aliağa sanayisi olan dünyanın en modern kenti olacak’ dedik. Projelerimizi de buna göre yaptık, adım adım ilerliyoruz. Bazı arkadaşlar öyle bir sunum yapıyor ki, “İzmir’de 30 ilçe var, Aliağa olmasın, 29 olsun.” Sanki Aliağa olmasa Körfez’in kirliliği mi biterdi? 30 ilçe içinde İzBB’den medet ummayan tek ilçedir Aliağa, tek bir isteği olmayan ilçedir. Evet, bunları bilelim, iyileştirmek için uğraşalım ama kötü yönümüzü el aleme aleni bir şekilde göstermeyelim, içimizde konuşalım. Kötülüğü anlatsak sana ne fayda, bana ne fayda? Aliağa ile ilgili sürekli bir kum torbası bağlayıp aşağıya çekmeye çalışılıyor. İstediğiniz kadar konuşun, orada olan insanlar gerektiği zaman karar verir. Üçüncü dönemimizden sonra Aliağa, İzmir’in en gözde ilçelerinden biri olacak” sözlerini kaydetti. MHP’li Şimşek’in konuşmaları üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi İYİ Parti Aliağa meclis üyesi Sedat Sarı, “Aliağa’daki çevre kirliğini konuşacağına bundan neden rahatsız oluyor?” diye sorarak, “Burada mesele Aliağa belediyesini övmek değil, var olan bir çevre kirliliğiyle ilgili toplumun yararına bir fayda ortaya koymaktır” sözlerini kaydetti.

,

Aliağa önergesi oylanamadı

İzmir Büyükşehir Belediyesi eylül ayı olağan üçüncü meclis birleşimi yeterli üye ile açılsa da meclis açılışından sonra meclis salonunu terk eden üyeler nedeniyle Aliağa önergesinde salt çoğunluk sağlanamadı. Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin ‘Toplantı ve karar yeter sayısı’ madde 10’un emrine göre; mecliste alınan kararlar meclis üye tam sayısının dörtte birinden az olamaz. Söz konusu madde neticesinde 176 üyeden oluşan İzmir Büyükşehir Meclisi’nin eylül ayı üçüncü birleşiminin komisyondan gelen raporlar başlığı ilk maddesinin oylanmasında salonda 48 üye vardı. Söz konusu maddenin oylanmasında salt çoğunluk sağlanamadığı için İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Mustafa Özuslu, meclise bir saat ara verdi. Bir saatlik arada CHP Grubu, üye yeterliliğini sağlamaya çalıştı.

Verilen aranın ardından yeniden toplanan mecliste AKP’li Hızal, söz aldı. Hızal, Başkan Vekili Özuslu’nun meclisi tatil ettiğini iddia ederek, meclis oturumunun iptal edilmesi gerektiğini öne sürdü. Hızal’ın iddiasının doğru olmadığını belirten Özuslu, Aliağa’yı ilgilendiren maddeyi oylattı. Oylama öncesi meclis üyeleri arasında gerilim yükseldi. Birbirinin üzerine yürüyen AKP ve CHP meclis üyelerinin sakinleştirilmesinin ardından tartışmalara konu olan madde oy çokluğuyla geçti. Söz konusu oylamanın ardından Cumhur İttifakı meclis üyeleri meclis salonunu terk etti. Cumhur İttifakı Meclis Üyelerinin meclis salonunu terk etmesinin ardından kalan 62 maddede oy birliği ile karar alındı. Cumhur İttifakı’nın meclisi terk etmesine tepki gösteren Özuslu, “Onları İzmir halkına havale ediyorum” dedi.