Şenlikte konuşan Baro Başkanı Av. Özkan Yücel,  “hep sizinle beraberiz, engelsiz bir kent, engelsiz bir ülke için elimizden ne geliyorsa, ne yapılması gerekiyorsa onu yapmak için hazırız ve buradayız” dedi.

İzmir Barosu tarafından ayrıca Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir de yazılı açıklama yayınlandı.

Engelli birey çalıştırmakla yükümlü olan kurumlarda kota açığı, eğitime erişimin yetersizliği, adliyeler, ceza infaz kurumları, geri gönderme merkezleri, kadın sığınma evleri, tüm emniyet birimleri ve kamu kurumlarının erişilebilirlik ilkesi ve insan onuruna aykırı koşulları, noterlik kanunu, vasilik müessesesi, ayrımcılık içeren yasalar, okul müfredatlarındaki ayrımcılık içeren söylemler, engelli bireylerin rızası dışında yapılan cerrahi müdahaleler, bağımsız denetim, şikayet ve izleme mekanizmalarının kurulmaması veya işletilmemesi, sosyal ve kültürel haklar, bağımsızlık, eşitlik ve diğer spesifik haklara erişim koşullarının kaygı verici düzeyde olduğu vurgulanan açıklamanın tamamını aşağıda bulabilirsiniz.

Basına ve Kamuoyuna

Toplumun her alanında engelli bireylerin haklarını ve refahını teşvik etme, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamın her alanında farkındalık yaratma amacıyla ilan edilen Uluslararası Engelliler Gününün 27. yılı ...

5378 Sayılı yasanın yürürlüğe girdiği tarihten bu yana 14 yıl, Birleşmiş Milletler Engelli Bireylerin Haklarına İlişkin Sözleşme’nin imzalandığı tarihten bu yana da 12 yıl geçtiği halde,  engelli birey çalıştırmakla yükümlü olan kurumlarda kota açığı, eğitime erişimin yetersizliği, adliyeler, ceza infaz kurumları, geri gönderme merkezleri, kadın sığınma evleri, tüm emniyet birimleri ve kamu kurumlarının erişilebilirlik ilkesi ve insan onuruna aykırı koşulları, noterlik kanunu, vasilik müessesesi, ayrımcılık içeren yasalar, okul müfredatlarındaki ayrımcılık içeren söylemler, engelli bireylerin rızası dışında yapılan cerrahi müdahaleler, bağımsız denetim, şikayet ve izleme mekanizmalarının kurulmaması veya işletilmemesi, sosyal ve kültürel haklar, bağımsızlık, eşitlik ve diğer spesifik haklara erişim koşulları,  kaygı verici düzeydedir.

Maalesef son dönemde sıklıkla yaşanan ve medyada da yer alan, engelli bireylere yönelik ayrımcı ve insanlık dışı tavır, davranış ve uygulamalar da sorunun boyutlarını gözler önüne sermektedir.

İzmir Barosu ve İzmir Barosu Engelli Hakları Komisyonu olarak, engelli bireylerin, tüm haklarına tam anlamı ile kavuştuğu, topluma eşit koşullar altında tam ve etkin olarak katıldığı, tüm insanların doğuştan sahip oldukları insanlık onuru ve eşitliğe saygılı, adil bir toplum, hak temelli bir yaklaşım ve farkındalık için mücadelemize yılmadan devam edeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz.