İzmir Barosu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, İzmir Adliyesi’nde bir basın açıklaması yaptı. “Kadın yaşarsa insanlık vardır” denilen basın açıklamasında, müftü nikahının Kadınların Medeni Kanunla elde ettiği bir çok hakkının ortadan kaldırılmasına yol açabilecek nitelikte bir gelişme olduğu vurgulandı.

Açıklamada 8 Mart’ın anlamının, kadını eve erken yaşta kapatıp dünyadan bihaber yaşatıldığı gün yerine, tüm haklarının kavranması, istenmesi uğruna her tür mücadeleyi verebilmesi için istisnasız tüm kadınların eğitimden yararlandığı, eğitimin amacına ulaşması demek olduğu vurgulanarak, eğitimle kadınların, istihdamda daha etkin olduğu, sadece anne ve eş olarak değil, erkeklerle eşit koşullarda olması gerektiğinin bilincine ulaşabileceği söylendi.

Basın açıklamasında konuşan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan ise İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi’nde 400’e yakın gönüllü avukatın görev aldığını ve İzmir Adliyesi içerisinde bulunan merkezde şiddet mağduru kadınlara hukuki destek verdiklerini ifade ederek, Kadın Hakları Merkezi’ne 3745 başvuru yapıldığını, her başvuru için birden fazla hukuki girişimde bulunulduğu düşünüldüğünde bu rakamın on binleri bulduğunu söyledi. Kadın Hakları Merkezi’nde gönüllü olarak çalışan avukatların aldıkları eğitimlerle sürekli kendilerini geliştirdiklerini, ulusal ve uluslar arası gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyleyen Av. Aydın Özcan, bu konuda gelen talepler doğrultusunda farklı barolarda eğitimler düzenlediklerini sözlerine ekledi.

Baroların ve sivil toplum örgütlerinin verdikleri tüm bu mücadeleye rağmen kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin her geçen gün arttığını söyleyen Aydın Özcan, Ocak ayında yirmiyi aşkın, Şubat ayında ise 47 kadının öldürüldüğünü söyledi. “Bu toplumsal bir yaradır” diyen Av. Aydın Özcan, başta TBMM’ndeki siyasi partiler olmak üzere, barolar ve sivil toplum örgütlerinin bu toplumsal yaraya parmak basmaları gerektiğini ifade etti.

Kadına yönelik şiddetle mücadelenin yolunun en başta eğitimden geçtiğini dile getiren Aydın Özcan, cinsel istismarla ilgili getirilmek istenen 12 yaş sınırına da değinerek, “altı bakanlık bir araya geliyor, 12 yaş sınırını getiriyorlar. Bunun neresi mücadele? Bu adeta suça teşvik” dedi. 12 yaş sınırı getirilmesinin 13 yaşında, 14 yaşında çocukların evlenmesinin yolunu açacağını söyleyen Av. Aydın Özcan, İzmir Barosu olarak bu konuda girişimde bulunacaklarını sözlerine ekledi.