HABER/ Gökçe ADAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZENERJİ şirketi ile işyerinde örgütlü Disk'e bağlı Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube temsilcileri arasında yedinci dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor. Altıncı oturumu gerçekleşen TİS görüşmelerinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları , işçilere yüzde 10.6 zam teklifinde bulundu. Görüşmede, en düşük işçi yevmiyesinin 94 liraya çıkarılması teklif edildi. Ancak Genel-İş yöneticileri verilen teklifi az bulduklarını ifade ederek kabul etmediklerini açıkladı.

Soyer'e seslendi

Verilen zam teklifini değerlendiren Genel-İş İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız, “Sözleşme taslağını iş yeri temsilcilerimiz ile hazırladık. Açıkcası verilen zam teklifinin kabul edilir bir yanı yok. Sayın Tunç Soyer, alanlarda bizden daha fazla eşit işe eşit ücret talebini dile getiren bir başkan. Bugün gerçek enflasyonun yüzde 40'larda yüzde 50'lilerde olduğu bir ortamda bize teklif edilen bu rakam çok komik. İZELMAN işçilerinin biten TİS ile aramızda uçurum daha da büyüdü. Biz bu farkın kapatılmasını talep ediyoruz. Görüşmelerimiz devam edecek. İş barışı toplu sözleşmeden geçiyor. Tunç Soyer'in, geçtiğimiz günlerde DİSK önünde yaptığı açıklamalar hayat bulmalı. Birlikte üretip birlikte yönetecek iş barışı sağlanmalı. Biz görüşmelerin masada bitmesini istiyoruz” dedi.

İşçilerin talepleri

İşçiler, ilk yıl için günlük en düşük taban ücretinin 125 TL'ye yükseltilmesini, altı ayda bir enflasyon artı yüzde 3 oranında zam yapılmasını, haftalık çalışma saatinin 45'ten 40 saate düşürülmesini talep ediyor. Kıdem tazminatı hesabının 55 günden 60 güne çıkarılmasını da isteyen işçiler, kıdem zammının 10 TL'ye yükseltilmesini, gece çalışma ücretlerinin yüzde 33'ten yüzde 60'a çıkarılmasını da talep ediyor.

Genel-İş temsilcileri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları arasında bir sonraki TİS görüşmesinin 8 Mayıs'ta gerçekleşeceği öğrenildi. 13 Mayıs'a kadar anlaşma olmaz ise arabulucu süreci başlayacağı bilgisi alındı.