HABER / Gökçe ADAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZELMAN şirketinde örgütlü Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu şubeler ile İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi arasındaki 10. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin altıncı oturumunda anlaşma sağlanamadı. Belediye bürokratları tarafından teklif edilen yüzde 22.30 civarındaki zam teklifini sendika kabul etmedi.

Her madde önem taşıyor

Toplantı sonrasında işçiler ile bir araya gelen Genel-İş İzmir 3 No'lu Şube Başkanı Faruk Saral, teklif edilen oranın kabul edilebilir olmadığını söyleyerek şöyle devam etti: "Görüşmede 5-6 madde üzerinde saatlerce konuştuk. Her madde bizim için çok önemli. Bazı maddelerde anlaştık, bazı maddeler de kısmi olarak anlaşma sağladık. Daha önceki teklif, cebimizdeki 100 liranın kaybolan 20 lirası idi. Yeni teklifte yüzde ikilik bir fark geldi. Yüzde 22.30'luk bir zam teklifi önerildi. Fakat biz bu verilen teklifin refah payına denk gelmediğini ve teklifi tekrar değerlendirmelerini söyledik. Önümüzdeki hafta perşembe günü tekrar buluşmak için sözleştik.”

Masada bitirmek istiyoruz

Genel İş 1 No'lu Şube Başkanı Engin Topal da verilen teklifin beklenilenin altında olduğunu söyleyerek, “22.30'luk teklif bizim beklediğimiz teklif değil. Bugün yaşanan enflasyonun refah payının çok altında. Bizim kabul etmemiz mümkün değil. Ülkedeki durumdan anlaşıldığı gibi bizim bir önceki toplantıda söylediklerimizi hükümette kabul etmiş oldu. Bu teklifin az olduğunu bugün bizimle pazarlık yapan bürokratların da bildiğini biliyoruz. Beklediğimizin çok çok altında kalan bir rakam. Yüzde 35'in tamamınıda alsak, enflasyonun altında kalmış oluruz. Biz gerçekçi bir şey istiyoruz. Biz masada bitirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. Öte yandan oturumda, anlaşma sağlanan maddelerin, hastalık yardımı, teşvik primi, hastalık yardımı, engelli işçilerin hakları, hafta tatili çalışma ücretleri olduğu öğrenildi.