Haber/ Gökçe ADAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZELMAN şirketinde örgütlü Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu Şube ile Büyükşehir yönetimi arasındaki 10. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin dördüncü oturumunda anlaşma sağlanamadı. Konu hakkında konuşan Genel- İş 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal, belediyenin yüzde 15 oranında teklif ettiği zammın yetersiz olduğunu söyledi. Anlaşma sağlanamadığı takdirde, iş bırakma, iş yavaşlatma, işe geç gelme gibi eylem kararlarını faaliyete geçireceklerini belirten Topal, işçilerin grev hakkını da kullanacaklarının altını çizdi.
 

Hakkımızı istiyoruz

29 Ocak’ta İZELMAN Genel Müdürlüğü’nde yapılan toplantıda, büyükşehir belediyesi tarafından işçilere yüzde 15 oranında zam teklifi yapılmıştı. Teklif edilen zammın yetersiz olduğunu ve kabul etmediklerini söyleyen Genel- İş 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal, “Bize teklif edilen rakam, düşündüğümüzün çok altında bir rakam. İlerleyen günlerde bu rakamın artmasını diliyoruz. Aksi takdirde bu işin yolu başka bir tarafa gidecek. Bizim taleplerimiz haklı talepler çünkü biz fazladan bir şey değil, hakkımızı istiyoruz” dedi.

Eylem İzmir’i sarsar


İZBAN işçilerin, haklarının verilmediği için 30 gün greve gittiğini hatırlatan Topal, şöyle konuştu: “İzmirlilerin, İZBAN çalışmadığı zaman ne kadar zorluk çektiğini hepimiz biliyoruz. Fakat, otobüsler her gün 1Milyon kişi taşıyor. Bizim işçilerimizin işi bırakması halinde İzmirliler büyük sıkıntı yaşar. Geçtiğimiz günlerde Genel-İş’in eylemine katılan işçilerimize polisin müdahalesinin ardından otobüsler kontak kapattı. İzmir ne hale geldi ? Taleplerimiz yerine gelmediği takdirde, faaliyete geçireceğimiz eylem kararlarımız mevcut. İş bırakma, iş yavaşlatma, işe geç gelme gibi. Bu kararlar da en az greve çıkmak gibi İzmir’i sarsar.”

Masada bitirmek istiyoruz


Toplu Sözleşme sürecinin bir pazarlık masası olduğunu dile getiren Engin Topal, şöyle devam etti: “Biz bu süreci masada bitirmek istiyoruz. Ancak benim bir çok işçimin maaşı asgari ücretin altında kalıyor. 4 grup çalışan 4 ayrı ücret alıyor. Bunun neresi adaletli ? Bizim talebimiz yüzde 35’di. Biz uzlaşmanın olabilmesi için yüzde 35’e yakın bir rakamda olabilir dedik. Fakat yüzde 15 bizim beklentimizin çok altında çıktı.”

6 Bin 500 İşçi


Toplu sözleşme görüşmeleri, Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım hizmetlerini yürüten ESHOT Genel Müdürlüğü'nde çalışan şoför ve atölye işçileri, su ve kanal hizmetlerini yerine getiren İZSU Genel Müdürlüğü ile fen işleri dairesi, park bahçe, çevre sağlığı mezarlıklar dairesi, balık hali, sebze, aşevi huzurevi, otoparklar, katı atık dairesi, idari birimler, Eşrefpaşa Hastanesi gibi 17 farklı birimde çalışan yaklaşık 6 bin 500 civarında işçiyi ilgilendiriyor.

24 Maddede anlaşılmadı

İşçiler ilk yıl için 35 zam, üçüncü ve dördüncü altı aylar için TÜFE artı yüzde 2 oranında refah payı talep ediliyor. İlk yıl için talep edilen günlük yevmiye tutarının neti 90 TL ile 115 TL arasında değişiyor. Talep edilen sosyal hakların ücretlere yansıması yüzde 7 ile 8 civarında bir orana denk geliyor. Oturumlarda 70 maddelik TİS taslağının 46 maddesinde anlaşma sağlanırken geçen maddelerin çoğu değişiklik talep edilmeyen idari maddeler bulunuyor. Sözleşmede anlaşılmayan 24 madde arasında iş süresi, taban ücret ve ücret zammı, iş güçlüğü zammı, kart primi, koku primi, aile, çocuk ve öğrenim yardımı, yakacak yardımı, hafta tatili çalışma ücreti, tatil günleri çalışma ücreti, grup ve kadro unvanları ve yürürlük süresi gibi maddeler bulunuyor.