Haber Gökçe ADAR


İZELMAN'da örgütlü Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu şubeler ile yönetim arasındaki 10'uncu Dönem Toplu İş Sözleşmesi anlaşma ile sonuçlandı. Sendikanın açıklamasında, gelinen noktanın en iyi nokta olduğu vurgulandı


İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZELMAN'da örgütlü Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu şubeler ile belediye yönetimi arasındaki 10'uncu dönem toplu iş sözleşmesi tarafların anlaşması ile son buldu. DİSK Ege Bölge Temsilciliği'nde yapılan basın açıklamasında, sürecin zorlu geçtiğini söyleyen Genel İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Faruk Saral, “90 günlük zorlu bir süreçti. Görüşmeler sonucu masa başında her iki tarafından anlaşmasıyla sona erdi. Yaklaşık 7 bin işçimizi ilgilendiren bu toplu sözleşme; ekonomik, mali, sosyal haklar açısından birçok kazanımla son buldu" dedi.

Primler genişletildi

Sözleşmede geçen maddelerden bahseden Saral, şöyle devam etti: "Taban ücretlere yüzde 25 zam yapıldı. Yıllara göre kıdem zammı, 10 yıllık işçide yüzde 3 yevmiyelere yansıdı. Mali ve sosyal haklarla ilgili tüm maddelere yüzde 25 zam, bazı gruplara terfi ve grup yükselmesi, sorumluluk iş güçlüğü zammı, kart primi, koku primi alanı genişletildi. Taban ücrete yapılan yüzde 25 zam ve kıdem zammıyla birlikte, mali ve sosyal haklara yapılan zam oranı ücretlerimize yüzde 32 oranında yansıdı."

Bizim için önemliydi

Genel İş İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal ise “Bugüne kadar böyle bir birlikteliğe gelinmemişti. Bu birlikteliğin böyle sonuçlanması bizim için önemliydi. Dolayısıyla gelinen nokta en güzel noktaya geldi. Gönül isterdi daha güzel bir sonuç almak ama Türkiye şartlarında gelinen nokta, kötü bir nokta asla değil. Son toplu sözleşmede yaptığımız ikramiye fiyatı 114 lira idi. Şimdi 146.65 lira oldu. En düşük işçi ücretinde 900 lira civarında artış sağlandı” ifadelerini kullandı.
 

Sarı'dan Zeybekçi'ye cevap


Basın açıklamasının ardından söz alan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekçi 'Büyükşehir paraları nereye gidiyor' sorusuna şu cümlelerle yanıt verdi: “Zeybekçiye diyoruz ki; o paralar işçilerin cebine gidiyor. O paralar kooperatiflere gidiyor. Sizin belediyenizde arazilerin hangi vakıflara gittiğini önce siz açıklayın. Biz, İzmir'deki işçilerin alın teri ile kazandığı, hakkı olduğu halde alamadığı o paraları İzmir halkı ile ekonomiyi kalkındırıyoruz. Zeybekçi, İzmir'deki işçilerin almış olduğu ücretlere göz dikmesin.”