İGC Yönetim Kurulu Üyesi, TRT'de yapımcı ve yönetmen İsmail Ragıp Geçmen 51 yaşında hayata gözlerini yumdu. Geçmen'in ani ölümü ailesi, sevenleri ve meslektaşlarını yasa boğdu.

ismail-vefat-ilanİzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi ve TRT İzmir Televizyonu'nun yapımcı-yönetmenlerinden İsmail Ragıp Geçmen önceki gece saatlerinde tedavi gördüğü Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Geçen hafta pankreas, safra kesesi ve midesinde oluşan bir rahatsızlıktan dolayı 10 saat süren bir operasyon geçiren Geçmen'de ameliyat sonrası meydana gelen iç kanama durdurulamadı. Gece saat 22.45'te hayata gözlerini yuman İsmail Ragıp Geçmen için dün İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) önünde veda töreni düzenlendi.
Çok sayıda gazetecinin katıldığı törende konuşan İGC Başkanı Misket Dikmen, “Çok ani, çok hızlı ve her ölüm gibi çok erken gidiyor. Öyle güzel bir gülüş bırakacak ki bize İsmail... Ben onu hep bir eli cebinde, başı yanda o çarpık duruşu ile hatırlayacağım. Yönetim kurulumuzun son üyesiydi. O kısacık zamanda bizimle çok güzel çalıştı. Biz onu yitirdiğimizi düşünmüyoruz. Hepimiz çok üzgünüz ama bize o kadar güzel anılar, o kadar güzel programlar bıraktı ki... Hiçbir zaman eskimeyecek” dedi. Dikmen, konuşurken gözyaşlarına hakim olamadı. Geçmen için 'Sevgili arkadaşım, dostum' ifadelerini kullanarak onu asla unutmayacağını söyleyen Misket Dikmen, şunları dile getirdi: “İGC'ye verdiği emekleri de unutmayacağız. İsmail derdi ki 'Sırtınızdan çanta, ayağınızdan potin eksik olmasın.' Ona haset duyardım, bu kadar çok geziyor bunu programlıyor diye. Ondan önce gitmeyi başardığım bir ülke vardı. 'Şimdi ben seni kıskandım' demişti bana. Ayağınızdan potin omuzunuzdan heybeniz eksik olmasın ama İsmail bir şey unutmuş. Bandanasını. Bandananın bu kadar yakıştığı insan pek görmüş değilim hayatta. Bandası onun gezginliğinin en güzel simgesi. Seni çok seviyoruz, canım dostum, güzel arkadaşım. Yolun oraları görmek istediyse ne diyebilirim...”


ADINI SİZE EMANET EDİYORUM

CHP İzmir Milletvekili, gazeteci Atila Sertel de törene katılan isimler arasındaydı. İsmail Ragıp Geçmen'in ölümü için 'çok erken' ifadelerini kullanan Sertel; “Ailesini çok seven, yaptığı işi çok seven, çok dürüst, adam gibi bir adam” ifadelerini kullandı. Konuşmasını gözyaşları içerisinde yapan Sertel, Geçmen'in gezilerine ve kitaplarına gıpta ettiğini belirtti. En büyük acısının güzel bir aile olarak nitelendirdiği Geçmen Ailesi'nden bir bireyin eksilmesi olduğunu vurgulayan Sertel; “Çok örnek bir insandı. Acısını yaşayacağız ama o en büyük acıyı da ailesi yaşayacak. Biz, arkadaşları ve dostları olarak onu unutmayacağız. İGC yönetimi ve üyeleri İsmail'in adını yaşatacak ve onun adını hiç unutturmayacak çabalar içerisinde olacaklarını biliyorum” dedi. Törene katılan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar'dan İsmail Ragıp Geçmen'in adını yaşatmasını isteyen Sertel, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı: “İsmail'in adını Başkan Akpınar'a da emanet ediyorum. Hüseyin Mutlu Akpınar'ın, İsmail'in adını en iyi yerde yaşatacağına inanıyorum.” Murat Canbay da Geçmen'le çok şey paylaştığını belirterek, böyle bir günde böyle biryerde konuşacağının aklına gelmeyeceğini dile getirdi.

GÖZYAŞLARI SEL OLDU

ismail-manset-(3)Basın Konseyi, hayatını kaybeden Geçmen için mesaj yayımladı. Konsey, mesajında Geçmen Ailesi ile İGC'ye başsağlığı ve sabır diledi. 51 yaşındaki hayata gözlerini yuman İsmail Ragıp Geçmen'in ani ölümü ailesi, sevenleri ve meslektaşları yasa boğdu. Geçmen için gözyaşları sel oldu. Geçmen, İGC önündeki törenin ardından Alsancak Hocazade Camii'nde ikindi namazını sonrası kılınan cenaze namazından ardından Karşıyaka Doğançay Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Törene katılan İsmail Ragıp Geçmen'in eşi Nurcan ile Oğlu Deniz ve kızı Gökçe ayakta durmakta zorlandı. Bir an olsun gözyaşları durmayan Gökçe Geçmen; “Onun ne kadar iyi bir insan olduğunu hepiniz bilyorsunuz. Ameliyata girmeden önce beni cam kenarına götürdü. İkimiz denize bakarken bana 'Kızım ben ameliyata gireceğim. Çıkamaya da bilirim. Şunu bil çok güzel bir hayat yaşadım, çok mutlu oldum' dedi” sözleri ile babasına veda etti.


Kendi kaleminden Ragıp Geçmen

ismail-kimdirDDY'de işçi olarak çalışan “Devrimci” bir babanın üç çocuğundan biri olarak 1966 yılında Ankara’da doğdu. 1989 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Devlet Tiyatroları'nda figüran ve TRT Ankara Televizyonu’nda sözleşmeli yönetmen yardımcısı olarak çalıştı. Film dublajı ve dizi filmlerde oyunculuk yaptı. Ankara Çocuk Oyuncuları Topluluğu’nda (AÇOT) ve daha birçok başka özel tiyatroda çocuk oyunları oynadı ve yönetti. Bu yıllarda otostopla bütün ülkeyi dolaştı. Bir dönem TRT Haber Merkezi’nde muhabir olarak çalıştı. Çekiç Güç harekatında, Türk ordusuyla birlikte Irak’a girdi. Kısa bir süre Flash TV’nin Ankara Program Müdürlüğü görevini üstlendi. 1996 yılında İzmir’e yerleşti. O günden bu yana TRT İzmir Televizyon Müdürlüğü’nde yapımcı – yönetmen olarak görev yapıyor. Bugüne dek çok sayıda belgesel program hazırladı. Bu programlarıyla biri uluslararası olmak üzere birçok da ödül kazandı.
Hem işi dolayısıyla hem de vazgeçemediği (vazgeçmek de istemediği) bir sevda olarak yıllardır başta Anadolu coğrafyasının en uzak ve gizli köşeleri olmak üzere Ortadoğu, Balkanlar, Avrupa, Afrika ve Uzakdoğu’da 50’den fazla ülkeyi gezdi.
Yerleşiklikten çok seyyahlığı ve fotoğraf çekmeyi, soğutulmuş kırmızı şarap eşliğinde çektiği fotoğraflara yeniden bakmayı seviyor.
Hindistan yolculuğunu komik bir dille anlatan “Hınzır İçimden Sızıyor Haylaz Hindistan” adlı bir de kitabı olan İsmail Ragıp Geçmen evli ve iki çocuk babası.
İsmail Ragıp Geçmen, İzmirli Gezginler Grubu'nun kurucusu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi, İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği (İFOD) ve Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü'nün de aktif üyesidir.